Home Republika Srpska Za četiri dana kontrolisano 2.405 vozača po principu nulte tolerancije

Za četiri dana kontrolisano 2.405 vozača po principu nulte tolerancije

by Dejan B.

Policijska uprava Doboj je u periodu od 06. do 09.08.2021. godine, realizovala republičku akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, a navedene aktivnosti organizovane u sklopu kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pod nazivom „Vozi oprezno putuj bezbjedno“.

Za četiri dana ukupno je kontrolisano 2.405 učesnika u saobraćaju od kojih je 2.114 alkotestirano. Zbog utvrđenog prisustva alkohola u organizmu sanksionisana su 134 vozača, od toga kod šest vozača je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu od 0, 01 do 0, 30 g/kg, kod 73 vozača je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu od 0,31 do 0, 80 g/kg a kod 40 vozača je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu od 0, 81 do 1, 50 g/kg. Kod deset vozača je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu od preko 1, 51 g/kg a kod pet vozača je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu od preko 2, 00 g/kg i navedena lica su lišena slobode do otrežnjenja (15).

Sedam vozača je odbilo da se podvrgne testiranju na prisustvo opojnih droga u organizmu i isti su sankcionisani.

U kontrolama koje su organizovane posredstvom punktova, kontrolisana su sva eventualna kršenja zakonskih odredbi, ostvarujući vid kontrole tzv. lijevak, a po principu nulte tolerancije.

Tokom navedena četiri dana izdato je i 115 prekršajnih naloga zbog nekorištenja bezbjednosnog pojasa tokom vožnje, 91 zbog nepropisnog prevoženja djece i nekorištenja auto-sjedalice, 9 vozača je sankcionisano zbog upravanja vozilom prije sticanja prava na upravljanje i dr.
Policijska uprava Doboj apeluje na sve učesnike u saobraćaju, a posebno na vozače, da brzinu kretanja vozila prilagode uslovima i stanju na putevima, te da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.

 

PU Doboj

Preporučujemo