Home Republika Srpska Pojeftinilo gorivo u Srpskoj

Pojeftinilo gorivo u Srpskoj

by Dejan

Litar goriva na pojedinim benzinskim pumpama u Republici Srpskoj jeftiniji je za sedam feninga, a gasa za deset feninga.

Prema novoj cijeni, vozači litar dizela na određenim pumpama plaćaju 3,45 KM.

Ovo su za “Nezavisne novine” potvrdili distributeri u Srpskoj koji poručuju da je ovo nastavak pojeftinjenja naftnih derivata, ali isto tako, kažu da ne mogu precizirati da li će trend pojeftinjenja biti nastavljen i u narednom periodu.

Milovan Bajić, direktor “Krajinapetrola” ističe da su u posljednjih nekoliko dana pojeftinile sve vrste goriva.

“Pojeftinili smo dizel i benzin za sedam feninga. Pojeftinili smo i TSG za deset feninga. To smo juče uradili”, kazao je Bajić za “Nezavisne novine” i dodao da u ovom trenutku ne zna da li će ovi derivati ponovo poskupiti.

Trend pojeftinjena ide postepeno i zavisno od distributera i regije, poručuju iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima RS.

“Svaka pumpa ima različite cijene do momenta kada se potroše zalihe od ranije i primi novo gorivo po jeftinijoj cijeni ili nižoj ulaznoj cijeni. Ja govorim u ime svih distributera, a ne u ime Nestra kada pričamo o cijenama i generalno tržistu, tako da sve informacije su u prosjeku. Imamo distributera danas koji imaju i više cijene ali ima i onih koji imaju i niže”, kazao je Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima RS.

On je dodao da cijene benzina više padaju u odnosu na dizel, podsjetivši da je u prethodnih desetak cijena benzina niža i za 20 fenina po litri, dok je dizela oko 10 feninga po litri. Cijene benzina u RS su od 3,22 KM po litru, dok su cijene dizela od 3,46 KM po litru.

“Cijene su u padu i sve benzinske stanice usklađuju cijene kako im dolazi novo gorivo. To je trend i to sam im rekao, ja nemam informacije da je negdje poskupilo gorivo” , kazao je Trišić.

I na pumpama u FBiH bilježi se blaži pad cijena goriva.

Tako je prema podacima Federalnog ministarstva trgovine cijena benzina BMB 95 od 3,26-3,56 KM po litru, dok je cijena litra dizela od 3,41 do 3,71 KM.

Uprkos blagom pojeftinjenju, stručnjaci su saglasni da će se ovako visoke cijene zadržati i u narednom periodu, te da od situacije na svjetskom tržištu, na kome je barel nafte ponovo iznad 100 dolara, zavisi stanje i u BiH.

Rados Krstojevic – nezavisne.com

Preporučujemo