Home Republika Srpska Večeras premijera dokumentarnog filma o Đorđu Mihailoviću: Omaž legendarnom čuvaru “Zejtinlika”

Večeras premijera dokumentarnog filma o Đorđu Mihailoviću: Omaž legendarnom čuvaru “Zejtinlika”

by admin

Dokumentarni film “Čuvar časti i ponosa – Đorđe Mihailović” premijerno će biti prikazan večeras na RTRS-u, na dan kada ovaj legendarni čuvar sprskog vojničkog groblja “Zejtinlik” slavi svoj 93. rođendan.

Film je projekat kojeg je uradilo Predstavništvo Republike Srpske u Grčkoj i banjalučka “Vorld media”, uz podršku Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je Srni da Đorđe Mihailović predstavlja veoma bitnu istorijsku ličnost za srpski narod i da film predstavlja omaž njemu.

-Snimljen je sa željom da se sačuvaju njegov lik i djelo od zaborava i to je bilo najmanje što smo mogli da uradimo za čovjeka koji je posvetio svoj život tako plemenitom cilju. Na ovaj način čuvamo i svjedočenje o srpskoj golgoti tokom Prvog svjetskog rata u borbi za slobodu – istakao je Klokić.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj Jelena Jovanović navela je da grad Solun više od 90 godina ima čast da u njemu živi čuvar časti i ponosa srpskog naroda.

-Noseći slavnu i tešku istoriju srpskog naroda na svojim leđima, porodica Mihailović je tri generacije čuvar istorije koju, osim Srba, poštuju i Grci. Prolazeći svakodnevno pored ovog svetog mjesta, jedini strah koji sam imala bio je da ova priča o istoriji i rodoljublju ostane neispričana – rekla je Jovanovićeva.

Ona je dodala da joj je, upravo iz tog razloga, izuzetno zadovoljstvo što će svi oni koji nisu u mogućnosti da posjete Zejtinlik, bar na trenutak, kroz ovaj dokumentarni film, imati priliku da dožive jedinstveno iskustvo kao što je razgovor sa jednom od živih legendi Đorđem Mihailovićem.

Na RTRS-u film će biti emitovan u 21 čas. Uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, isti dan u 17.10 časova biće prikazan i na drugom programu Radio-televizije Srbije, a vidjeće ga i gledaoci još 30 lokalnih i regionalnih televizija širom Srbije.

Film će biti prikazan i u Grčkoj, kao i u svim zemljama gdje Republika Srpska ima predstavništva, diplomatske predstavnike, kao i udruženja.

Premijera filma “Čuvar časti i ponosa” trebalo je da bude održana 15. septembra 2020. godine, na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, ali je pomjerena zbog situacije sa pandemijom virusom korona, a ukoliko situacija dozvoli premijera će biti održana ove godine u Grčkoj, odnosno u Solunu.

Legendarni čika Đorđe Mihailović, višedecenijski čuvar i vodič kroz srpsko vojno groblje Zejtlinlik, je treći u svojoj porodici koji je obavljao ovaj važan posao, nakon svog oca Đure i djeda Save.

Đorđe je gotovo 60 godina održavao groblje na kojem počiva više od 8.000 poginulih pripadnika srpske vojske u ratu.

Zbog starosti, on se povukao prije nekoliko godina i sada njegov posao obavlja Predrag Nedeljković.

 

SRNA

Preporučujemo