Home Republika Srpska Šeranić: Naloženo osnivanje dnevnih bolnica pri domovima zdravlja

Šeranić: Naloženo osnivanje dnevnih bolnica pri domovima zdravlja

by admin

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da se zbog povećanog priliva pacijenata oboljelih od virusa korona konstantno vrši reorganizacija u zdravstvenim ustanovama, te da je kroz mjere Republičkog štaba naređeno i osnivanje dnevnih bolnica pri domovima zdravlja.

“Cilj je da se pruži što bolja zdravstvena zaštita. Već su odgovorili Derventa, Bijeljina, Trebinje, kao i sve one lokalne zajednice koje imaju povećan broj oboljelih. Sve to radimo kako bi se obezbijedila što kvalitetnija usluga”, rekao je Šeranić.

On je za RTRS istakao da se zdravstveni sistem Srpske nalazi u velikom izazovu, koji direktno utiče na organizaciju rada zdravstvenih ustanova i pružanje redovne zdravstvene zaštite.

“Morali smo u potpunosti reorganizovati zdravstveni sistem, te da neke usluge i smanjimo, kako bismo licima koja su oboljela od virusa korona pružili adekvatnu zdravstvenu zaštitu”, rekao je Šeranić.

On je napomenuo i da su u prethodnom periodu neki pacijenti koji boluju od hroničnih bolesti zanemareni.

“Ali, sa kapacitetima koje imamo i koji su ograničeni, vodimo ovaj zdravstveni sistem u pravcu u kojem sada ide”, rekao je Šeranić.

On je naveo i da je Fond zdravstvenog osiguranja Srpske obezbijedio besplatno liječenje za sve građane Srpske.

“Sve su ovo važne stvari za naše građane. Ne želimo nikog da ostavimo bez usluge, te da odgovarajuću uslugu pružimo svima u skladu sa vremenom u kome se nalazimo”, dodao je Šeranić.

Govoreći o nabavci vakcina, on je istakao da je u globalnom sistemu došlo do problema sa distribucijom vakcine.

“Nailazimo na velike izazove i očekujemo da ćemo imati više vakcina na sedmičnom nivou. Samo se naukom i stručnošću možemo boriti protiv pandemije”, rekao je Šeranić.

On je dodao da će na naučnom i stručnom dostignuću biti zasnovano sve ono što će zdravstvo i zdravstveni radnici preporučivati bilo kome.

“Činjenica je i da su nekada nauka i struka spore i da se očekuje da reaguju brže u nekim situacijama, ali ako hoćete da nešto bude naučno, onda ne može ni da bude prebrzo”, rekao je Šeranić.

On je izrazio zadovoljstvo jer su brojne bolnice u Srpskoj rekonstruisane i opremljene aparatima za kiseoničku podršku, jer se u pandemiji pokazalo da dobar infrastrukturni kapacitet omogućava da se brže reaguje na određene promjene.

“Ne smijemo zaboraviti ni ambulante porodične medicine, koje su u ovom periodu kontinuirano rekonstruisane kroz projekat reforme primarne zdravstvene zaštite, što je stvorilo uslove da ljekari, ali i pacijenti imaju gdje da borave ugodnije i da primaju zdravstvenu uslugu”, rekao je Šeranić.

SRNA

Preporučujemo