Home Republika Srpska Institut objavio preporuke za svadbe: Svatovi na distanci, izbjegavati plesanje i grljenje

Institut objavio preporuke za svadbe: Svatovi na distanci, izbjegavati plesanje i grljenje

by admin

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske objavio je preporuke koje se odnose na održavanje svadbenih svečanosti i sličnih događaja, a između ostalog, preporučuju da se sve proslave, kad god je to moguće, organizuju na otvorenom prostoru te da se ograniči broj zvanica na najmanji mogući broj.

Maksimalan broj zvanica treba da bude u skladu s trenutno važećim zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije. Prema ovom zaključku na privatnim okupljanjima dozvoljeno je do 50 lica.

Za vrijeme boravka u objektu u kojem se organizuje proslava, preporučuje se održavanje fizičke distance između gostiju te primjena svih drugih važećih higijensko-epidemioloških mjera.

Prilikom izvođenja muzike uživo, potrebno je obezbijediti udaljenost od četiri metra između bine, odnosno prostora za izvođenje muzike i stolova. Ne preporučuju se aktivnosti koje uključuju blizak fizički kontakt ples, grljenje, ljubljenje itd osim ako se ne radi o članovima istog domaćinstva ili osobama koje su uobičajeno u bliskom kontaktu.

Za organizaciju svadbene svečanosti u skladu s važećim mjerama odgovoran je organizator proslave, a koji određuje odgovorno lice koje se stara da se mjere poštuju.

Organizator svadbene svečanosti vodi evidenciju prisutnih gostiju, koja obuhvata ime i prezime i kontakt telefon.

Osobe koje imaju simptome zarazne bolesti, kao što su povišena tjelesna temperatura, kašalj i kratak dah, bol u grlu, malaksalost, bol u mišićima, proliv, povraćanje… ili kod kojih postoji sumnja ili potvrđena kovid-19 infekcija, kao i oni koji su bili u kontaktu s osobama sa sumnjom na kovid ili osobama s potvrđenom infekcijom ne smiju prisustvovati ovim proslavama.

Sjedeća mjesta u prostoru objekta potrebno je rasporediti na način kako je navedeno u preporukama za ugostiteljske objekte.

Na ulazu u objekat potrebno je postaviti dozator sa dezinfekcionim sredstvom.

U zatvorenom prostoru je potrebno obezbijediti i dobru ventilaciju, odnosno dovod što više svježeg vazduha.

Prije i nakon proslave potrebno je izvršiti detaljno čišćenje i prozračivanje objekta.

Glas Srpske

Preporučujemo