Home Republika Srpska Čudo i što je živ i što nekoga nije ubio: Isključen pijani vozač sa 4,11 promila alkohola

Čudo i što je živ i što nekoga nije ubio: Isključen pijani vozač sa 4,11 promila alkohola

by Dejan B.
Na području Policijske uprave Prijedor iz saobraćaja je tokom vikenda isključeno 35 pijanih vozača, među kojima je bilo i lice sa 4,11 promila alkohola u organizmu.

Od ukupnog broja pijanih vozača, pet ih je uhapšeno jer su imali više od 1,5 promila alkohola u organizmu, saopšteno je iz prijedorske Policijske uprave.

Ova policijska uprava nastavlja akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, posebno u periodu od 6. do 8. maja, kada će akcenat akcije biti kontrola učešća u saobraćaju pod dejstvom alkohola, dok će se kontrola brzine kretanja vozila pomoću takozvanog “presretača” vršiti danas, 7. i 9. maja.

Šta kaže struka?

Alkohol je depresant središnjeg živčanog sistema, što znači da je njegov efekt na mozak sličan efektu anestezije. Smatra se da je smrtna doza koncentracija alkohola u krvi od 2,5-5%; prvo dolazi do alkoholne kome te zatim do duboke kome i smrti zbog akutnog trovanja alkoholom i njegovog djelovanja na moždane centre koji kontrolišu disanje i rad srca. Ali, između 0 i 5‰ postoji cijeli spektar različitog ponašanja, prema kojem se može približno odrediti koncentracija alkohola u krvi”, piše na sajtu Nastavnog zavoda za Javno zdravstvo PGŽ.

SRNA

Preporučujemo