Home Vijesti plus + Zimska čarolija na autoputu “9. januar”

Zimska čarolija na autoputu “9. januar”

by admin

Novootvoreni autoput “9. januar” jutros je bio kritičan za vožnju. Vozači su, blago rečeno, bijesni jer za četiri marke putarine dobiju stazu na kojoj je diskutabilna i vožnja od 50 kilometara na sat.

Održavanje ovog dijela potpisuju “Kozara putevi”, a upravo tamo su nam rekli da svoj posao obavljaju revnosno i doslijedno ali da problem nije u njima nego u vremenskim prilikama, saobraćaju, djelovanju soli itd.

– Mi smo od ponoći do jutra tri puta mehanizacijom prošli autoputem. Nema saobraćaja, veliki su minusi i so ne djeluje. Mehanizacija ne može da skine tanki film koji je uhvati preko asfalta. Potrebna malo jača frekvencija saobraćaja kako bi se razbio taj film i snijeg koji napada. Kad je malo minus otpustio so je počela djelovati – rekao je za SrpskaCafe Dejan Gaković, tehnički direktor “Kozara puteva”.

U ostalim dijelovima je stanje uredno i nema problema. Na naše pitanje znači li to da je od svih puteva očigledno sporan samo autoput “9. jaunar”, Gaković kaže da situacija nije onakva kakvom se čini.

– Nije ni on sporan. Kad je sunce izašlo i kad se temperatura popela, stanje je pod kontrolom. Put je i bio prohodan, što je i glavni cilj, samo je bilo potrebno da se prilagodi brzina kretanja i da se obrati dodatna pažnja. So djeluje do nekih -7, -8 stepeni. Ispod tih temperatura taj snijeg i led se jako teško razbija. Potrebna je jača frekvencija saobraćaja da bi se to razbilo – pojasnio je on.

Da naša so “slabije radi posao” dokazuje i stanje na autoputu u Federaciji BiH. Svaka insinuacija je namjerna.

Srpskacafe.com

 

Preporučujemo