Home GRADOVI Zbog nečitiljivih i neadekvatno postavljenih registarskih oznaka sankcionisano 98 vozača

Zbog nečitiljivih i neadekvatno postavljenih registarskih oznaka sankcionisano 98 vozača

by admin

Policijski službenici Policijske uprave Doboj, u vremenskom periodu od 15. do 21.02.2021. godine, na području naše Uprave proveli su pojačane aktivnosti sa akcentom na kontrolu da li su registarske tablice vozila vidljive i čitljive, odnosno oštećene i adekvatno postavljene na vozilu, prilikom čega je sankcionisano 98 vozača.

Takođe, tokom prethodne sedmice u periodu od 10. do 14.02.2021. godine, provedena je navedena aktivnost prilikom čega su sankcionisana 62 vozača.

Podsjećamo da je članom 210. stav 2. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH propisano da registarske tablice na vozilu moraju da budu postavljene tako da su dobro vidljive i čitljive, od kojih je jedna na prednjoj, a druga na zadnjoj strani.

Takođe, članom 20. stav 1. Pravilnika o registrovanju vozila, vlasnik vozila je dužan odmah, a najkasnije u roku od tri dana nadležnom organu prijaviti gubitak, krađu ili oštećenje registarskih tablica i podnijeti zahtjev za izdavanje novih registarskih tablica. Uz zahtjev iz stava 1. ovog člana prilaže se potvrda nadležnog organa unutrašnjih poslova o prijavi krađe ili gubitka jedne ili obje registarske tablice, a u slučaju oštećenja, izjavu na zapisnik o oštećenju kod nadležnog tijela za registraciju u kom slučaju se prilažu i registarske tablice i isprave o vozilu. U slučaju krađe ili gubitka jedne od registarskih tablica na vozilu, potrebno je priložiti preostalu registarsku tablicu. U slučaju gubitka, krađe ili oštećenja registarskih tablica iz stava 1. ovog člana, nadležno tijelo izdaje nove registarske tablice i potvrdu o registraciji uz evidentiranje promjene u potvrdi o vlasništvu vozila, dok se za izgubljenom ili otuđenom registarskom tablicom vrši raspis o traganju.

Skrećemo pažnju vozačima da registarske tablice na vozilima moraju biti čitljive i adekvatno postavljene te da će policijski službenici sankcionisati sva lica koja se ne pridržavaju zakonskih odredbi.

 

PU Doboj

Preporučujemo