Home GRADOVIDerventa Završen projekat „Srpska narodna nošnja derventskog kraja“ (FOTO)

Završen projekat „Srpska narodna nošnja derventskog kraja“ (FOTO)

by admin

Istraživački centar „Iskon“ iz Banjaluke završio je projekat „Srpska narodna nošnja derventskog kraja“ u okviru kojeg je pripremljena istoimena knjiga.

Knjiga, čiji su autori Damir i Sandra Kljajić, sadrži objedinjene informacije o derventskoj narodnoj nošnji te veliki broj starih fotografija mještana u narodnoj nošnji, kao i fotografije dijelova nošnje koje su sačuvali stanovnici derventskih sela.

– Knjiga je nastala prije svega sa željom da na jednom mjestu bude prikazan dio sačuvanih starih fotografija i dijelova narodne nošnji koje još uvijek čuvaju srpske porodice u derventskom kraju kao i da se na jednom mjestu nađu sve pisane informacije i sjećanja mještana o srpskoj narodnoj nošnji na širem prostoru Dervente, kaže Damir Kljajić.

Dodaje da je značaj knjige prije svega u tome što se u njoj nalazi i veći broj fotografija koje su nastale prije Drugog svjetskog rata i koje do sada nisu prezentovane široj javnosti.

– Cilj projekta je, osim stvaranja uslova za očuvanje narodnih nošnji derventskog kraja, upoznavanje stanovnika Dervente sa narodnim nasljeđem. Osim toga, podaci o nošnji biće dostupniji naučnim radnicima, đacima, studentima, posjetiocima, turistima i građanima Dervente, istakao je Kljajić.

Projekat je sprovođen od 1. januara 2019. do 28. februara 2021. godine, a dio građe prikupljen je između 2015. i 2017. godine.

Štampanje knjige sufinansirala je Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, a podršku su pružile i institucije lokalne zajednice.Preporučujemo