Home GRADOVIDerventa Završen elaborat o vodosnabdijevanju južnog dijela opštine Derventa

Završen elaborat o vodosnabdijevanju južnog dijela opštine Derventa

by Dejan B.

Krajem avgusta prošle godine načelnik opštine Milorad Simić potpisao je sa direktorom firme „Konus inžinjering“ Slobodanom Kneževićem ugovor o izradi elaborata vodosnabdijevanja južnog područja opštine. Poslije snimanja terena odnosno trase vodovoda ,elaborat je završen i danas predat načelniku Simiću.

Kroz ovaj elaborat dobijen je koncept vodosnabdijevanja južnog dijela opštine čime će vodovodom biti pokrivena sva sela koja pripadaju opštini Derventa,a vodu bi u ovom dijelu trebalo da dobije preko 780 domaćinstava. Vodovod će obuhvatiti područje Gornjih i Donjih Cerana, Osinje, Crnče, Male Sočanice i Pojezne. Na osnovu elaborata pristupiće se izradi glavnog projekta.
Direktor Knežević ističe da je prije pet mjeseci potpisan ugovor o izradi elaborata za vodosnabdijevanje južnog područja opštine Derventa te da se radi o jednom širem i većem području.

„Koncept je zasnovan na snabdijevanju sa postojećeg izvorišta Bilića vrela preko potisnog cjevovoda i konačne kote gdje će se nalaziti rezervoar , a to je Tomasovo brdo. Sa te kote će se vršiti vodosnabdijevanje svih naselja koja su predmet ovog elaborata. Kroz elaborat su obrađeni osnovni elementi tehničke prirode gdje se može vidjeti karakteristika cjevovoda tehničke prirode,zapremine objekata , dužine i cijena koštanja“, rekao je Knežević. Naglasio je da u elaboratu ima dosta tehničkih elemenata,a to su da je dužina cjevovoda oko 100 kilometara,zapremina rezervoara bi bila oko 150 kubika i cijena koštanja oko 3,5 miliona maraka.

„Sada su stvoreni svi uslovi za pripremu i izradu glavnih projekata kako bi se išlo u realizacju odnosno izgradnju ovih objekata. Posmatrajući ukupno već postojeći vodovod i ovaj koji će se raditi ,možemo reći da će biti obuhvaćeno negdje između 1.700-1.800 domaćinstava“, istakao je Knežević.

Načelnik Simić je istakao da projekat ima veliki značaj i da predstavlja veliko zadovoljstvo.

„Preuzeli smo elaborat i to je osnova za izradu glavnog izvedbenog projekta ,a on je osnova za raspisivanje tendera i izbor izvođača radova. U međuvremenu je potrebno obezbijediti i novce i idemo da snabdijemo vodom Gornje i Donje Cerane, Gornju i Donju Osinju, Pojeznu, Malu Sočanicu i Crnču. To je kompletan južni dio opštine Derventa. Veliki je to projekat ali se pokazuje da možemo. Već smo snabdijeli drugu polovinu opštine“, rekao je Simić. On je istakao da će domaćini, kao i prilikom izgradnje prethodnih vodovoda u ruralnim područjima ,uložiti hiljadu i po maraka,opština skoro isto toliko ili malo više, a da će domaćini da budu oslobođeni zakonske takse u iznosu od hiljadu maraka.

„Drugim riječima domaćini će ulagati petsto maraka. Nažalost, ova aktivnost se poklopila sa izborima pa su kojekakvi emisari hvatali „nevjerne Tome“govoreći da će biti vode džaba,samo ti daj meni glas .Prošlo je to vrijeme. Mi danas pričamo o 780 potpisa ljudi koji su izrazili želju .Elaborat je rađen na bazi oko hiljadu domaćinstava i to je sigurno realna potreba“, naglasio je načelnik i uputio čestitke mještanima ovog područja koji će , ukoliko sutra, imati gradsku vodu. Uputio je i apel domaćinima koji nisu imali sredstava ili nisu bili sigurni da još uvijek mogu da se uključe u projekat preko aktivista u svojim selima, koji rade ovaj posao, kako bi bili evidentirani i uključeni u projekat prilikom izrade glavnog projekta.

Sa ovim projektom nastavlja se pozitivan trend širenja vodovodne mreže u ruralnim područjima opštine koji traje najmanje zadnjih deset godina kada su izgrađeni vodovodi Leksija, Sočanica, Mišinci i Lipa.

 

Opština Derventa

Preporučujemo