Žarko Brestovac, predsjednik SNA i biznismen iz Toronta nakon pola vijeka ponovo u zavičaju

Žarko Brestovac, predsjednik Srpske nacionalne akademije (SNA) u Kanadi i ugledni biznismen iz Toronta, nakon pola vijeka posjetio je zavičaj svojih predaka i tom prilikom bio na petom Saboru Brestovaca u Gornjoj Lupljanici.

Tokom boravka u Srpskoj, Žarko je boravio u Derventi, te je obišao manastir Donju Bišnju kod Dervente, selo svoga oca, Ritešić kod Doboja i grobove predaka na groblju u Majevcu kod Doboja.

Žarko je najavio da će u narednom periodu sprovesti brojne aktivnosti u zavičaju, kao što su kupovina zvona na crkvi u Ritešiću, te donacija manastiru Donja Bišnja i pomoć u vezi sa izradom rodoslova Brestovaca.

Žarko Brestovac odlučio je da posjeti Derventu te da prisustvuje Saboru, nakon poziva Zorana Brestovca iz Dervente. Nakon teksta pročitanog o Žarku Brestovcu, Zoran je odlužio da Žarka pozove na Sabor, a on se rado odazvao.

Sa Žarkom su bili i njegova supruga Bibi Sofija, njihovi prijatelji Bandena i hirurg Gulšen Soni iz Toronta koji su porijeklom iz Indije, kao i kulturni radnik iz Beograda Živorad Ajdačić sa suprugom.

Zoran Brestovac organizovao je dolazak u Derventu, a obilazak je osmislio zajedno sa Damirom Kljajićem i Nenadom Brestovcem.

Tokom boravka u Derventi Žarko je posjetio manastir u Donjoj Bišnji, gdje ga je iguman Simeon upoznao o detaljima razvoja manastira.

Žarko je potom posjetio i Ritešić, mjesto gdje je rođen i odrastao njegov otac. U Ritešiću su prvo obišli crkvu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja i spomen-obilježje borcima otadžbinskog rata koji se nalaze uz selište Brestovaca iz Ritešića.

Potom je obišao crkvu Vasilija Velikog, zadužbinu porodice Dujaković iz Ritešića, te zavičajnu zbirku porodice Dujaković.

Obilazak je nastavljen posjetom manastiru Matrone Moskovske u Ritešiću i groblju Majevac.

– U Ritešić sam dolazio kod svojih rođaka kao dječak i još uvijek se sjećam tih trenutaka. Danas sam prvi put bio i na grobu svoga pradjeda i prababe, ali i drugih predaka sahranjenih u groblju u Majevcu kod Doboja, rekao je Žarko.

Potom su gosti iz Kanade učestvovali na petom Saboru Brestovaca u Gornjoj Lupljanici gdje je Žarko imao priliku da upozna svoje bliže i dalje rođake.

Nije krio oduševljenje time što je vidio toliko prezimenjaka na jednom mjestu i obećao je da će doći i na naredno okupljanje, posebno sada kada već porodični posao polako prepušta sinu i odlazi u penziju.

Prije samog odlsaka Žarko se obratio učesnicima Sabora rekavšim im:
– Da mi je neko dao milion dolara ne bih se ovako dobro osjećao. Želim da vam se zahvalim za ovaj prijem. Više sam nego oduševljen, a utiske iz zavičaja ću prenijeti našima u Kanadi, reko je Žarko.

BIOGRAFIJA

Žarko Brestovac, sin Jove i Marije Brestovac iz Ritešića, rođen je 1949. u tadašnjem Bosanskom Brodu. Zvršio je mašinsko tehničku školu 1968. godine i zaposlio se u Rafineriji nafte. Odlazi u Italiju na specijalizaciju, a zatim u Njemačku gde je radi kao kontroler u firmi Šober. Po pozivu kanadske vlade dolazi 1970. godine kao stručnjak za čelične konstrukcije u Kanadu. Radio je za torontsku opštinu kao glavni inspektor sve do 1982, kad osniva svoju kompaniju “Interex Construction.”

Aktivan je u sportskim društvima i u srpskoj zajednici. Bio je sekretar Crkveno školske opštine Sveti Sava i predsjednik Kluba časopisa „Ljudi govore“. Za svoj donatorski rad dobio je mnoga priznanja: orden Svetog Save, zahvalnicu Dabro-bosanske mitropolije za obnovu crkve u Brodu, zahvalnicu Vlade Srbije 2008, zahvalnicu Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta u Beogradu 2009. i zahvalnice Konzulata Republike Srbije za renoviranje stare i nove zgrade Konzulata Srbije u Torontu.

Tekst: Damir Kljajić
Fotografija: D. Kljajić