Home GRADOVIDerventa Za svaku bebu po 500 maraka: Stupio na snagu izmjenjen Zakon o dječjoj zaštiti RS

Za svaku bebu po 500 maraka: Stupio na snagu izmjenjen Zakon o dječjoj zaštiti RS

by admin

Svaka porodilja u Republici Srpskoj od sada ima pravo na 500 KM pomoći od države za opremu novorođenčadi. Do sada je ova pomoć iznosila 250 KM.
Pomoć je duplo veća na osnovu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti, koji je stupio na snagu 1. januara.

Po osnovu svih prava iz ovog Zakona na godišnjem nivou potrebno je izdvojiti još oko 25,67 miliona KM, a samo po osnovu prava za opremu novorođenčadi potrebno je više od 2,5 miliona KM. Projektovano je 10.000 novorođene djece.

Zakonom se prvi put uvodi pravo na dječji dodatak za prvo dijete, te se povećava iznos dodatka, zbog čega je po ovom osnovu na godišnjem nivou potrebno dodatnih oko 20,65 miliona maraka.

Osnovica za pravo na dječji dodatak je najniža plata u RS iz prethodne godine, koja je iznosila 540 KM. Visina prava na dodatak na djecu za prvo, drugo i četvrto dijete utvrđuje se u iznosu od 18 odsto od osnovice, za treće dijete u iznosu od 26 odsto od osnovice, a za djecu osjetljive kategorije u iznosu od 32 odsto od osnovice.

Preporučujemo