Za pet dana 698 vozača prekoračilo dozvoljenu  brzinu kretanja vozila

U cilju poboljšanja ukupnog stanja bezbjednosti saobraćaja, policijski službenici Policijske uprave Doboj su u periodu od 01. do 05.08.2019. godine, na području koje operativno pokriva  Policijska uprava Doboj, realizovali republičku akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju usmjerenu na kontrolu brzine kretanja vozila i kontrolu vozača pod dejstvom alkohola, opojnih droga i psihoaktivnih lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje.
Tokom akcije kontrolisano je 1509 učesnika u saobraćaju prilikom čega je 698 vozača  prekoračilo brzinu kretanja motornih vozila.
U navedenom periodu alkotestirano je 829 učesnika u saobraćaju. Zbog vožnje u alkoholisanom stanju iz saobraćaja su isključena i sanskcionisana 142 vozača.
Alkotestiranjem kod 17 vozača utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu od 0,01 do 0,30 g/kg,   kod 77 vozača utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu od 0,31 do 0,80  g/kg, dok je kod 42 vozača utvrđeno  prisustvo alkohola u organizmu od 0,81 do 1,50 g/kg. Od ukupnog broja kontrolisanih šest vozača je lišeno slobode, od toga kod 5 vozača je  utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu preko 1,50 g/kg  dok je jedan vozač  odbio da se podvrgne alkotestiranju.
Od ukupnog broja sankcionisanih, prisustvo alkohola u organizmu utvrđeno je kod devet mladih vozača odnosno vozača mlađih od 21 godinu starosti ili s manje od tri godine vozačkog iskustva.
Šest vozača je odbilo da se potvrgnu ispitivanju na prisustvo opojnih droga ili lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje.
Kontrola saobraćaja je naročito bila usmjerena na mjestima i dionicama puteva na kojima je evidentiran najveći broj saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica.
Policijska uprava Doboj  će i u narednom periodu provoditi slične aktivnosti u cilju poboljšanja ukupnog stanja bezbjednosti saobraćaja na putevima koji su u njenoj operativnoj nadležnosti.
PU Doboj