Home GRADOVIDerventa Vinogradari rezidbom i molitvom obilježili dan svog zaštitnika

Vinogradari rezidbom i molitvom obilježili dan svog zaštitnika

by Dejan

 

Vinogradari u Derventi, gdje je nekada bila smještena i prva vinska stanica za kontinentalni dio, drže do tradicije i običaja – nadaju se plodnoj godini i dobroj berbi.

Kako nalažu tradicija i običaji, oni koji ih poštuju, na Sveti Trifun, koji se slavi kao zaštitnik vinogradara i vinara, počeli su rezidbu u svojim vinogradima.

Danas, 14. februara, vinograd se osveštava, oreže prvi čokot i zalije prošlogodišnjim vinom, s vjerom da će se tako loza probuditi iz sna.

A, tim povodom, po deseti put osveštani su i vinogradi „Đuričić“ u Velikoj Sočanici te „Kuzmanović“ iz Mišinaca, kod Dervente.

„Mi sijemo, Bog daje da rađa. Zato je ovo dan kada počinje novi život, kada se biljke bude, vinogradi i voćnjaci da se blagoslovi da bi rodio rod za dobro svih nas“, rekao je sveštenik u penziji, Milorad Bajbić, dodavši kako je običaj da se blagosiljaju zasadi poljoprivrednih kultura, voća i vinograda.

Okupljanje kod Đuričića, tradicija je već čitavu deceniju, a svoju vinariju su lani i registrovali, no drže se i starih vjerovanja.

„Pomolimo se Bogu za zdravlje vinograda, za dobru sezonu i dobru kapljicu u konačnici. Poslije rezidbe ide iznošenje loze, vezivanje lastara. Čim se oreže ide i plavo prskanje, zimska zaštita da bi se dezinfikovale rane čokotima i da bi se uništili neki prezimljujući faktori“, kaže Aleksandar Đuričić, vlasnik vinarije, čiji se nasadi protežu na oko dva hektara, a ove godine planira proširenje za još jedan hektar bijelim aromatičnim sortama koje traži tržište.

Godišnja proizvodnja vina Đuričića je oko 10 hiljada boca, a u svom zasadu trenutno imaju tri sorte bijelog, aromatičnog – traminac, morava i kupaža te dvije sorte, te crna – cabernet i merlot.

Tradiciju poštuju i u vinogradima „Kuzmanović“, gdje Sveti Trifun označava dan kada intenzivno kreću sa vanjskim poslovima i nadaju se plodnoj godini i uspješnoj berbi.

„Ukupno posjedujemo sedam hektara pod lozom, to je oko 35.000 čokota, toliko hiljada litara i proizvedemo, malo više bijelog, sorti pinot bijeli i pinot sivi, a od crnog imamo merlot i pinot crni“, kaže Simo Kuzmanović, vlasnik ove vinarije, dodavši kako nemaju problema sa prodajom, te da plasiraju na tržite cijelu proizvodnju u toku godinu

Derventa nije prepoznata kao vinogradarski kraj, kaže gradonačelnik Milorad Simić, koji je zajedno sa sveštenicima danas posjetio dva vinogradara i prisustvovao simboličnoj rezidbi.

„Spojili smo ugodno s korisnim i proveli ono što tradicija nalaže. Drago mi je da postoje ovakvi ljudi, dva reprezentativna vinara, za koje se nadam da će biti primjer i drugima. Još daleke 1888. godine Derventa je imala vinarsku stranicu za kontinentalni dio, a Mostar je bio za hercegovački dio“, podsjetio je Simić i dodao kako su za vrijeme Austro-Ugarske pronađene stare sorte loze što je dokaz da je područje pogodno za vinogradarstvo.

derventa.ba

Preporučujemo