Home GRADOVIDerventa “ VIHORAŠI” ORGANIZOVALI AKCIJU ČIŠĆENjA I UREĐENjA RIJEKE UKRINE

“ VIHORAŠI” ORGANIZOVALI AKCIJU ČIŠĆENjA I UREĐENjA RIJEKE UKRINE

by Dejan

Srpski književni klub „Vihor“ iz Dervente organizovao je juče akciju čišćenja i uređenja obala i prilaza rijeke Ukrine u naselju Bosanski Lužani.

Akcija je održana u sklopu priprema manifestacije 21. Međunarodni ilindanski pjesniči susreti „Prljača 2022“, koja okupljaju pjesnike iz Republike Srpske i regiona, koja će biti održana u subotu 6. avgusta.

Prema riječima predsjednika SKK“Vihor“ Derventa Nenada Simića u akciji su učestvovali članovi kluba, nekoliko mještana Bosanskih Lužana i prijatelja kluba.

“Očistili smo prilazni put od Lovačke kuće do rijeke Ukrine, gdje će biti obavljen završni čin manifestacije, odnosno uručivanje zahvalnica i drugih priznanja Kluba. Na ovaj način još jednom smo pokazali da osim pisanja pjesama i promocije književnog stvaralaštva, u kontinuitetu radimo na očuvanju živote sredine, obala i vodotoka rijeke Ukrine, a istovremeno okupljamo i značajan broj ljudi na jednom mjestu“, kaže Simić.

U akciji čišćenja učestvovali su „Vihoraši“ Slobodan Lejić, Milorad Đurđević, Nenad Simić, mještani Bosanskih Lužana Boro i Milan Nenadić, Dalibor Dlakić, Milomir Damjanović, te prijatelji Kluba iz drugih naselja Blagoje Simić i Vlajko Čolić.

Učesnici akcije pozvali su na veći stepen zaštite obala i rijeke Ukrine od neodgovornih pojedinaca, posebno onih koji imaju naviku da bacaju otpad i drugi sadržaj.-

U planu je da naredne subote, tj. 6. avgusta, učesnici manifestacije posjete obale rijeke Ukrine, ali i Spomen- park za 408 ubijenih Srba, koji je podignut u znak sjećanja na nevine žrtve ustaškog terora nad Srbima lužanske parohije, a povodom 80 godina od njihovog stradanja, čije je osvećenje bilo 2021. godine.

Spomen-park je izgrađen na mjestu pilane i mlina gdje su ustaše 24.avgusta 1941.godine dovele 405 Srba muškaraca starijih od 16 godina iz Bosanskih Lužana,Novih Lužana,Kostreša i Barice. Sutradan su zarobljene Srbe ustaše vozom prevezli u Slavonsku Požegu gdje su ih na zvjerski način pobili 26.avgusta 1941.godine.Nikada nije tačno utvrđeno gdje su njihova tijela sahranjena.

Stradanje Srba ovog kraja počelo je 14.aprila 1941.godine kada su ustaše ubile lužanskog sveštenika Miloša Petrovića ispred parohijskog doma u Bosanskim Lužanima.

SrKK “Vihor” Derventa

Preporučujemo