Umjetnički rukovodilac Ratko Lalović sa “Motajičkim vukom” gostovao u Poljskoj

Folklorno udruženje građana/FUG/ “Motajički vuk” iz Sitneša kod Srpca, gostovao je  u Poljskoj povodom svečanosti Dana opštine Novogrođec, a među “vukovima” bio je i Dervenćanin Ratko Lalović.

Manifestacija je zapčela u subotu 5. avgusta konferencijom na kojoj se razgovaralo o ekonomskom i strateškom razvoju Novogrođeca uz učešće privrednika i predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti, a nastavila se sa muzičkim nastupima lokalnih bendova i kulturno-umjetničkih društava.

Diplomirani vasptiač za tradiconalne igre Ratko Lalović iz Dervente, već  tri godine je umjetnički rukovodilac je ovog folklornog udrženja, koji ne krije zadovoljstvo sa posjetom u Poljskoj.

“Bili smo na turneji od 3 .do 8. avgusta, gdje smo na svečanostima učestvovali dva dana sa programom od 45 minuta. Pored našeg kulturno-umjetničkog programa, učili smo poljski ples Polonez, sa kojim smo otvorili svečani program povodom obilježavanja Dana opštine. Moram reći da smo dobili odobrenje od njihovog rukovodioca, da pod njenim imenom,  smijemo da zadržimo Polonez i uvrstimo u svoj igrački repertoar, što ćemo svakako iskoristiti”, ističe Lalović.

Foto facebook

Vukovi su učestovali  u pripremi i prezentaciji čorbe naše domaće kuhinje, a ostvarili su kontakte i stekli lijepe uspomene sa društvom iz Ukrajine.

“Nakon što smo ostvarili dobre odnose sa Ukrajincima, planiramo ih za goste na jednoj od naših manifestacija i već smo pozvani i mi kod njih na festival. Svakako, ovo neće biti  naše posljednje putovanje u Poljsku”, govori mladi vaspitač tradicionalinih igara iz Dervente, Lalović.

U Poljsku je putovalo  35 članova Folklornog udruženja građana „Motajički vuk“, a sa njima su išli i načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević, načelnik odjeljenja za inspekcijske poslove Nenad Bilanović i koordinator saradnje ove dvije opštine, Miroslav Ćetojević.

Foto facebook

Pored toga što je umjetnički rukovodilac u FUG „Motajički vuk“, ovaj Dervenćanin vodi i folklornu sekciju u Pojezni kod Dervente, te je zaposlen u firmi “3P Service” u Derventi.

O “Motajičkim vukovima”

Sve je započelo 2102. godine kao folklorana sekcija pri Osnovnoj školi “Vuk Stefanivić Karadžć” u Sitenšima, da bi 2014. registrovano kao FUG „Motajički vuk“, a Ratko Lalović je od početka bio uz ove sekciju.

“Društvo broji više od 100 članova, a sve to zahvaljujući sekcijama u Kaocima i Nožičkom. Tokom svog rada učestvovali smo na festivalu u Českoj, u Braničevu u Srbiiji gdje smo dobili povelju o bratimljenju sa KUD “Braničevo”, te smo gostovali i na Zlatiboru. Učestvovali smo i na mnogobrojinm manifestacijama u RS i BiH, a održavamo i svoj Vaskršnji koncert, “Motajičko zimsko prelo” u novembru i Sabor Sv. Ilije u avgustu. Drago mi je da naš prepoznaje sve više ljudi, što govori i podrška načelnika Srpca i njegovih saradnika, ali je vidjljivo i zadovoljstvo sve većeg broja Srpčana”, kaže Lalović.

Radio Derventa