Ulaganja poboljšala kvalitet nastavnog procesa i uslove rada

Značajna ulaganja u Osnovnu školu “Nikola Tesla” znatno su poboljšala uslove rada u školi ali i modernizovala nastavni proces.Po riječima direktora škole Ljubiše Đurića u školu su uložena sredstva koja su donirana od strane lokalne zajednice,sa republičkog nivoa, derventskih privrednika te donatora iz inostranstva.

U cilju rješavanja problema sa kotlovima za grijanje u centralnoj i područnim školama,načelnik opštine Milorad Simić je obezbijedio sredstva za jedan kotao u centralnoj školi i jedan u područnoj školi u Velikoj Sočanici.Za dva kotla,koji će biti sanirani u toku zimskog raspusta,sredstva je donirao predsjednik Dodig.

“Sredstva u iznosu od 20 hiljada KM obezbijedio je narodni poslanik Igor Žunić,koji je svojim aktivnostima i kontaktima sa predsjednikom RS obezbijedio ovu donaciju.Ova donirana sredstva će pokriti troškve popravke kotlova”, rekao je Đurić i dodao da će za rješavanje problema sa kotlovima biti utrošeno oko 35 hiljada KM.

Kabineti fizike i hemije bogatiji su za dvije pametne table,ukupne vrijednosti 7.600 KM.Jednu pametnu tablu, vrijednosti 3.800 KM,donirali su Veronika i Tomas Drittenpreis,vlasnici firmi “Tehpro CNC” i “3P Service”. Oni su takođe obezbijedili polovinu sredstva za postavljanje video nadzora u školi,čija je ukupna vrijednost 7.500 KM. Postavljanje video nadzora se značajno odrazilo i na veću sigurnost učenika.

“Ovdje sam od 2008.godine.Donirao sam pametnu tablu jer mislim da je znanje jako bitno,to je ono što nas nosi dalje.Bilo bi dobro da svi imaju mogućnost što većeg pristupa znanju i informacijama,jer u znanju je budućnost,pomoću njega se mogu ostvariti dobre stvari u životu i doniranjem pametne table želio sam djeci omogućiti brže sticanje tog znanja”, rekao je Drittenpreis, objašnjavajući razloge svoje donacije i dodao da su iz njegove glave i znanja nastale njegove firme, u kojima se rade poslovi koji traže visoko tehnološko znanje i u kojima je otvoreno 130 radnih mjesta.

Sredstva za drugu pametnu tablu obezbijedio je načelnik opštine kao i sredstva u iznosu od 15 hiljada maraka koja su utrošena na opremanje još jedne prostorije za produženi boravak.

“U našoj školi smo imali samo jednu prostoriju u kojoj smo smještali dvije grupe djece.U razgovoru sa načelnikom Simićem,a zbog velikog broja djece koja bi boravila u produženom boravku, došli smo na ideju da načelnik obebijedi sredstva za još jednu prostoriju za produženi boravak.Taj boravak koristi sada šest grupa djece, njih ukupno 162, a što je jako važno,otvaranjem još jednog boravka obezbijedili smo četiri nova radna mjesta”, istakao je direktor Đurić.

Učenici ove škole dobili su i znatno bolje uslove za rad u sportskoj sali.Sredstva za kompletno renoviranje podloge-parketa u sali,u iznosu od 10 hiljada evra donirala je Urlike fon Baubah, vlasnica farmaceutske kompanije u njemačkom gradu Majncu.Inicijativu za ovu donaciju pokrenuo je naš sugrađanin Nebojša Ivković iz Mišinaca,koji radi u ovoj firmi.Ivković je lično donirao 1.500 evra za krečenje sale.

” Za loše uslove rada u sportskoj sali saznao sam od mog prijatelja Ljubiše.Odmah sam se angažovao da obezbijedim sredstva i g-đa Urlike je odmah pristala.Ovo nije njena prva donacija na ovim prostorima,a vjerujem ni posljednja.Drago mi je da smo ovoj omladini omogućili bolje uslove za sportske aktivnosti,drago mi je što se ovaj grad gradi”,rekao je Ivković.

Direktor Đurić se zahvalio na donaciji i istakao da su radovi trajali dvije i po sedmice,da je kompletno zamijenjena podloga,obilježen teren za sjedeću odbojku, odbojku i košarku jer ovu salu koriste škole sporta i udruženja građana. On je naglasio da je sada prioritet da se obezbijede sredstva za kupovinu sportskih rekvizita u sportskoj sali.

derventa.ba