Home GRADOVIDerventa Ukinuta vanredna situacija u Srpskoj

Ukinuta vanredna situacija u Srpskoj

by Dejan

Vlada Republike Srpske, na prijedlog Republičkog štaba za vanredne situacije, donijala je danas Odluku o prestanku važenja Odluke o proglašenju vanredne situacije za teritoriju Republike Srpske, kao i Uredbu o prestanku važenja Uredbe o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja kovid 19.

Svjetska zdravstvena organizacijA je, na osnovu izvještaja Komiteta za vanredne situacije Međunarodnih zdravstvenih propisa, utvrdila da kovid 19 više ne predstavlja javno zdravstvenu prijetnju od međunarodnog značaja.

– Iako virus korona i dalje cirkuliše, zaključeno je da trenutne varijante virusa nisu povezane sa većim rizikom od razvoja težih kliničkih formi bolesti, te da kovid 19 trenutno ne predstavlja vanredan događaj koji ima rizik za javno zdravlje drugih država putem međunarodnog širenja i koji zahtijeva koordinisan međunarodni odgovor – saopšteno je iz Vlade Srpske.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske je, u skladu sa stabilnom epidemiološkom situacijom i stavom Svjetske zdravstvene organizacije, dostavio prijedlog za prestanak primjene vanrednih mjera u Republici Srpskoj, te predložio prestanak važenja vanredne situacije, kao i Uredbe o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja kovid 19.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 11. marta 2020. godine pandemiju bolesti izazvane virusom korona.

Radi preventivnog djelovanja i sprečavanja širenja zaraze teškim akutnim respiratornim sindromom virus korona i oboljenja uzrokovanog ovim virusom. Vlada Republike Srpske, na prijedlog Republičkog štaba za vanredne situacije donijela je Odluku o proglašenju vanredne situacije za teritoriju Republike Srpske.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je Vlada Srpske danas stavila van snage odluku o vanrednoj situaciji u Republici Srpskoj izazvanu kovid virusom jer je prema procjeni Instituta za javno zdravstvo Srpske epidemiološka situacija izuzetno stabilna.

Šeranić je rekao da u posljednjem šestomjesečnom periodu nije bilo značajnih povećanja epidemioloških parametara u Republici Srpskoj.

Podsjetio da je Svjetska zdravstvena organizacije donijela odluku o kovidu 19 kojom je rečeno da to oboljenje trenutno ne predstavlja vanredni događaj koji ima rizik za javno zdravlje i da takva vrsta oboljenja ne zahtijeva koordinisan međunarodni odgovor.

-Više od dvije i po godine smo zajednički svi prošli pandemiju virusa korona i sada su se stvorili preduslovi kako bi se odluka o važenju vanredne situacije, koja je donesena povodom svega toga, stavila van snage – rekao je Šeranić.

On je dodao da je u narednom periodu bitno suočiti se sa komplikacijama koje donosi post-kovid stanje jer je evidentno da u okviru zdravstvenih ustanova i dijagnostike postoje stanja koja su vezana za takvu vrstu oboljenja.

-Sada se na neki način susrećemo sa posljedicama svega onoga što smo preživjeli u prethodne tri godine, kada smo zajedno prošli kroz to. Stavljeni smo pred novo iskušenje i nove izazove. Nerijetko smo izlazili iz zone konfora i morali donositi odluke koje nisu popularne, ali su bile u interesu javnog zdravstva – rekao je Šeranić.

On je zahvalio svim građanima Republike Srpske na svemu što su uzorno činili kako bi sačuvali svoj i život svojih bližnjih i sugrađana.
-Nikome nije bilo u tome lako, toga sam i ja svjestan i cijela Vlada. Zahvalnost prije svega svim građanima, a onda zdravstvenim radnicima, radnicima u okviru zdravstvene zaštite i drugim ljudima koji su učestvovali u pružanju odgovora i činjenju naših života što je moguće normalnijim u tom jednom `novom normalnom – naveo je Šeranić.
Šeranić je naglasio da je virus korona i dalje prisutan u Srpskoj i uzrokuje obolijevanja, ali su to najčešće blage forme.
-Mogućnost komplikacija uglavnom je vezana za one grupe stanovništva koje imaju određene faktore rizika kao što su hronične bolesti i ljudi starije dobi. Vakcinacija i dalje predstavlja osnovnu mjeru prevencije i može da pomogne u prevenciji težih komplikacija – rekao je Šeranić, dodajući da virus korona postaje virus vrlo sličan gripu koji će imati sezonski karakter.

Zbog povećanja broja zaraženih lica u Republici Srpskoj, Narodna skupština Republike Srpske je na posebnoj sjednici donijela Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske, a potom i Odluku o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske, ali je Odluka o proglašenju vanredne situacije ostala na snazi.

Glas Srpske

Preporučujemo