Ugostitelji na kupalištima „pod lupom“ inspektora Poreske uprave

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske će, u okviru ranije najavljene akcije pojačanih kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, u narednim danima intenzivirati te kontrole prevashodno u objektima koji pružaju ugostiteljske usluge na bazenima i drugim kupalištima širom RS.

“Naime, analiza podataka koji se sa fiskalnih kasa navedene grupe poreskih obveznika prikupljaju na serveru Poreske uprave RS ukazuje na to da određen broj tih poreskih obveznika ne prijavljuje tačan promet, posebno ako se ima u vidu da je ljetna sezona u punom jeku i da ta mjesta posjećuje veliki broj građana. Takođe, postoji i sumnja da neki od tih poreskih obveznika ne izdaju fiskalne račune nakon svake izvršene prodaje ili pružene usluge. Iz tog razloga, inspektori Poreske uprave RS će u narednim danima, nakon ovog preventivnog upozorenja, kod tih poreskih obveznika krenuti u intenzivne kontrole izvršavanja ove zakonske obaveze, sa ciljem uvođenja reda u ovoj oblasti”, kažu iz Poreske uprave.

Podsjećamo da Poreska uprava RS ove pojačane kontrole vrši u okviru ranije najavljene kampanje „Korak preduzmi, račun uzmi“ koja se sprovodi na većem broju elektronskih i štampanih medija u RS i čiji je cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, jer se upravo uzimanjem računa daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga RS.

“Naglašavamo da je važno promjeniti loše navike i povećati fiskalnu svijest kod građana i ukazati na značaj uzimanja fiskalnog računa. Bez fiskalnog računa kupac ne može da reklamira robu niti da dobije povrat novca. Fiskalni račun je jedini način da kupac ostvari svoja prava, ali i da bude siguran da dio njegovog novca ide u budžet čime se finansira zdravstvo, prosvjeta, kultura, obrazovanje…. Borba protiv sive ekonomije ne zasniva samo na zabranama i inspekcijskim mjerama već podrazumijeva i različite aktivnosti šire društvene zajednice, od kojih je jedna upravo uzimanje fiskalnog računa”, dodaju iz Poreske uprave RS.

Poreska uprava RS i ovim putem poziva poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a sve građane poziva da traže fiskalni račun, te da sve slučajeve u kojima na traženje ne dobiju fiskalni račun i dalje prijavljuju putem e-mail adrese: kontakt@poreskaupravars.org ili na brojeve telefona istaknute na internet stranici Poreske uprave RS.

Radio Derventa