Učenici OŠ “19.April” posjetili Manastir Ostrog – FOTO

Blagoslovom Episkopa zvorničko-tuzlanskog Gospodina Fotija,učenici OŠ 19.April iz Dervente,krenuli su na pokloničko putovanje u Manastir Ostrog.

Putovanje je organizovao vjeroučitelj otac Siniša Maksimović,paroh Treće parohije derventske uz pomoć gospođe Daliborke,nastavnice srpskog jezika i teologa Duška Orašanina.

Bilo je neophodno potruditi se,putujući cijelu noć,kako bi u subotu veoma rano stigli u manastir Tvrdoš na Liturgiju.Priželjkivani susret s vladikom Atanasijem nije bio moguć,ali bratija je pripremila osvježenje za đake,upoznavanje manastira i gostoljubivo bratstvo učinili su im boravak nezaboravnim.

Ostatak dana đaci su proveli upoznajući Trebinje. Nezaobilazna destinacija bila je Gračanica, Dučićevo počivalište,gdje su imali priliku da slušaju i upoznaju članove hora Jedinstvo ,koji je u gradu boravio povodom održavanja Dučićevih dana,a dijelu programa prisustovali su i đaci.

Novo gostoprimlje uslijedilo je već krajem dana dolaskom pod Ostrog,gdje su đaci obradovani besplatnim boravkom u manastirskom konaku i prevozom unutar manastira.Nakon nedeljne Liturgije đaci su se družili sa pravoslavnim sveštenikom iz Brazila,a potom ljubaznošću bratstva ručali u manastirskoj gostoprimnici.

Nakon ponovne posjete gornjem Manastiru,bilo je vreme za povratak kući.

Prije napuštanja Crne Gore,bilo je vremena za posjetu Manastiru Piva,gdje nije izostalo sad već tradicionalno gostoprimstvo.

Извор:Храм Преображења Господњег