Home GRADOVIDerventa U trećoj ovogodišnjoj akciji sakupljeno 112 doza krvi

U trećoj ovogodišnjoj akciji sakupljeno 112 doza krvi

by admin

U trećoj ovogodišnjoj akciji dobrovoljnog darovanja krvi u Derventi danas je prikupljeno 112 doza krvi.

Akcija, koju je organizovala Gradska organizacija Crvenog krsta Derventa, održana je u prostorijama Centra za kulturu. Akciji se odazvalo 150 davalaca, od kojih je sakupljeno 112 doza krvi, čime je akcija nadmašila dosadanje dvije u ovoj godini.

Predsjednik Komisije za davalaštvo pri Crvenom krstu Derventa Vladimir Lazić isttiče da je u prethodne dvije akcije sakupljeno oko 150 doza što je više nego dobro ako se uzmu u obzir epidemiološle mjere.

“I sam sam dobrovoljni davalac krvi i sa ponosom nosim republičku značku jer sam 63 puta dao dragocjenu tečnost. Zimski su uslovi, ali uspjeli smo održati epidemiološke mjere. Sin mi ima 38 godina i ima već 50 davanja, pa možemo reći da smo porodično uključeni u akciji darovanja krvi”, rekao je Lazić.

Akciji se prvi put odazvala Brankica Strinić, vodeći se humanim razlogom.

“Prvi put darujem krv i ne plašim se. Ovo je moj doprinos humanosti”, kaže Strinićeva.

Milorad Pilipoviću krv je darovao 41. put.

“Svaki put kada sam darovao krv imao sam priliku da spasim jedan život, a to je za mene, kao čovjeka, za moju dušu, zaista veliko”, dodao je Pilipović.

Akciji se odazvao veliki broj pripadnika Oružanih snaga BiH, pripadnici Policijske stanice Derventa, ali i srednjoškolci.

Gradonačelnik Milorad Simić obišao je danas učesnike akcije darovanja krvi i izrazio zahvalnost davaocima, ali i Gradskoj organizaciji Crvenog krsta koja predano pristupa organizaciji akcije.

“Ovo je treća akcija, u prva dva navrata bilježimo nešto više od 150 davalaca ove dragocjene tečnosti, dok za danas imamo više od 100 prijavljenih, a samo u prva dva časa trajanja akcije oko 30 doza je prikupljeno, tako da je ovo rekordan odziv. Ovo je jedna humana i dobra aktivnost koja se organizuje zahvaljujući aktivistima Crvenog krsta i njihovom rukovodstvu”, izjavio je novinarima Simić.

On kaže da Gradska uprava finansijski podržava rad Crvenog krsta sa 42.000 maraka, a posebna pažnja posvećena je ovim akcijama, jer za poklon pakete i organizaciju izdvaja se oko 8.000 KM.

Specijalista u Zavodu za transfuzijsku medicinu Jelena Mastilović istakla je da ove akcije i te kako znače, jer veliki broj pacijenata zavisi upravo od njih.

“Kovid 19 doveo je do toga da je pacijentima neophodan veliki broj trombocita koji se pripremaju samo iz svježe krvi i upravo zbog toga nam je veoma bitno da imamo ovakve akcije”, istakla je Mastilovićeva.

Ona dodaje da bi teško zdravstvene ustanove mogle opstati bez ovakvih akcija koje provodi Crveni krst.

SRNA

Preporučujemo