Home GRADOVIDerventa U SIJEKOVCU OBILjEŽENA 31. GODIŠNjICA STRADANjA SRPSKOG NARODA

U SIJEKOVCU OBILjEŽENA 31. GODIŠNjICA STRADANjA SRPSKOG NARODA

by Dejan

U četvrtu nedjelju Časnog posta kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog prepodobnog Jovana Ljestvičnika i prenos moštiju Svetog Nikifora patrijarha carigradskog, u Spomen hramu Svete velikomučenice Marine u Sijekovcu, služena je sveta liturgija i pomen parastos za nevino postradale mještane sela Sijekovac.

Evharistijskim sabranjem, po blagoslovu Preosvećenog Episkopa Fotija, načalstvovao je arhijerejski namjesnik derventski protojerej-stavrofor Radojica Ćetković, uz sasluženje protojereja-stavrofora Željaka Teofilovića, paroha prve parohije brodske, protonamjesnika Branka Jokića, paroha treće parohije brodske i đakona Gorana Marjanovića. Vjerujući narod koji se sabrao na svetu službu Božiju pričestio se Svetim Božanskim tajnama i tako sjedinio sa Živim i Vaskrslim Gospodom.

Poslije svete liturgije prota Radojica se obratio prigodnom besjedom i napomenuo da je danas na tužnu godišnjicu stradanja našeg naroda u Sijekovcu najznačajnije to što smo se sabrali na svetu liturgiju i pričestili Svetim tajnama, te da se obilježavanje godišnjice stradanja našeg naroda ne treba pretvarati samo u puku ceremoniju, odvojenu od svete liturgije. U porti hrama ispred Spomen Časnog krsta, služen je pomen parastos, a nakon molitve za postradale Sijekovčane upriličen je prigodan program i obraćanje republičkih i opštinskih zvaničnika.

Obilježavanju 31. godine stradanja sijekovačkih žrtava prisustvovao je veliki broj predstavnika republičkih institicija i udruženja koji su proistekli iz zadnjeg odbrambeno-otadžbinskog rata.

Izvor: Crkvena opština Brod

Preporučujemo