Home GRADOVIDerventa U Pojezni obilježen 4.juli – Dan borca

U Pojezni obilježen 4.juli – Dan borca

by admin

U mjesnoj zajednici Pojezna kod Dervente, obilježen 4.juli – Dan borca, u organizaciji Opštinske organizacije Saveza udruženja boraca NOR-a Derventa i mjesne zajednice Pojezna, a pod pokroviteljstvom gradonačelnika Dervente Milorada Simića.

Sa željom i nadom da se nikada ne zaborave žrtve koje su borci protiv fašizma podnijeli u borbi za očuvanje mira, svake godine 4-og jula pored spomen obilježja u Pojezni kod Dervente, okupe se oni koji smatraju da njihova borba nije bila uzaludna. Vijence na spomenik položili su gradonačelnik Dervente Milorad Simić, delegacija OO SUBNOR-a Derventa, predstavnici SNSD-a, SP-a, te delegacija Fudbalskog kluba „4.juli“.

“4. jul je najznačajniji datum u istoriji ovog kraja, a Pojezna je u bivšoj državi upravo po tome prepoznata, što su iz ovog mjesta krenula prva okupljanja. Upravo zbog toga, ovaj kraj je i nazvan slobodarskim”, rekao je predsjednik dervenstkog SUBNOR-a Borislav Preradović, dodavši da ovakva okupljanja i obilježavanja značajnih datuma služe kao putokaz budućim naraštajima da se dešavanja iz prošlosti nikada ne ponove.

Centralno mjesto na području grada Derventa svakako je Pojezna, gdje su osnovane jednice, a na uspomenu na sve žrtve fašističkog terora, podignut je spomenik, koji je obnovljen prije pet godina.

“Ta dešavanja iz Narodnooslobodilačkog rata i žrtve fašizma, iako su se desile davno, ne smiju biti zaboravljeni”, rekao je gradonačelnik Milorad Simić dodavši da na ovaj način iskazujemo osjećanje da nam je stalo do naših predaka, te podsjetio da je spomenik u Pojezno obnovljen nedavno, po drugi put.

Gradonačelnik Simić je poručio da će se i dalje nastaviti njegovanje tradicije obilježavanja parastosa i otadžbinskog rata, kako bi se odala počast svim žrtvama.

 

TVK3

Preporučujemo