Home GRADOVIDerventa U kampanji “Lako je pojas vezati” uručeno 13 auto sjedalica za najmlađe

U kampanji “Lako je pojas vezati” uručeno 13 auto sjedalica za najmlađe

U kampanji “Lako je pojas vezati” uručeno 13 auto sjedalica za najmlađe

by admin

 U slučaju saobraćajne nezgode upotrebom bezbjednosnog pojasa rizik od teških povreda ili smrtnog ishoda smanjuje se za 50 odsto, rečeno je danas u Derventi u okviru republičke kampanje “Lako je pojas vezati”.
Pomoćnik ministra za drumski saobraćaj Republike Srpske Dragan Stanimirović rekao je novinarima da je vezivanje pojasa jedan od najefikasnijih elemenata pasivne bezbjednosti u vozilu.

“Možemo konstatovati da je na prednjim sjedištima korišćenje bezbjednosnog pojasa više od 80 odsto, a na zadnjem oko 23 odsto, dok je korišćenje auto-sjedalica kod djece do tri godine oko 80 dosto”, naveo je Stanimirović.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Mladen Petrović istakao je da se ova agencija nastoji da proširi svijest o značaju korišćenje bezbjedonosnog pojasa i dječijih auto-sjedalica.

“Trudimo se da našu djecu i najmlađe učesnike u saobraćaju edukujemo na samom startu, jer mi stariji svoje navike teško mjenjamo”, rekao je Petrović.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić istakao je da je odziv mladih bračnih parova, posebno majki, na današnje predavanje bio veoma dobar.

“Agencija je simbolično dodijelila tri auto-sjedalice, a lokalna uprava je obezbijedila 10. U obliku tombole smo obavili izvlačenje dobitnika. Vjerujem da je ovaj događaj koristio prvenstveno roditeljima u zaštiti njihove djece”, rekao je Simić.

Komandir Policijske stanice Derventa Milomir Balatunović kaže da je stanje po pitanju bezbjednosti saobraćaja za 2021. godinu i četiri mjeseca ove godine zadovoljavajuće.

On je naveo da su prošle godine bile dvije saobraćajne nesreće sa dva poginula lica, dok u ovoj godini nije bilo, dodajući da početkom školske godine realizuju kampanju “Zaštitimo djecu u saobraćaju”.

U Derventi je u okviru republičke kampanje “Lako je pojas vezati” održano predavanje o značaju korišćenja bezbjednosnog pojasa tokom vožnje, a podijeljeno 13 dječijih auto-sjedalica.

U Gradskoj upravi prethodno je održan radni sastanak gradonačelnika Simića sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja i veza i MUP-a Republike Srpske, Agencije za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto saveza, koje realizuju ovu republički kampanju.

Kao završni čin preventivnih aktivnosti ispred Sportskog centra Derventa učenicima srednjih škola simulacijama je prikazana realnost saobraćajnih nesreća.

Posavske Novosti

Preporučujemo