U januaru na području PU Doboj stanje bezbjednosti ocijenjeno kao zadovoljavajuće

Na redovnoj konferenciji za novinare koja je danas, 20.02.2018. godine,  održana u Policijskoj upravi Doboj, načelnik Dmitar Vračar ocijenio je da je stanje bezbjednosti na području koje operativno pokriva PU Doboj zadovoljavajuće.

U januaru 2018. godine evidentirano je ukupno 78  krivičnih djela opšteg kriminaliteta, razriješeno je ukupno 55 krivičnih djela, odnosno procenat razriješenosti iznosi 64,7%. U 79,5% slučajeva krivična djela su izvršena od strane nepoznatih lica. Rasvijetljenost krivičnih djela učinjenih po nepoznatom izvršiocu iznosi 56,5%.
Tokom mjeseca januara evidentirana su 53 krivična djela protiv imovine, odnosno 67,9% u odnosu na ukupan broj učinjenih krivičnih djela. Rasvijetljeno je 50,8% izvršenih krivičnih djela, odnosno  00,8% više u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Nadležnom  tužilaštvu  podnesena su ukupno  73 izvještaja o izvršenim krivičnim djelima  protiv  56 lica.  Od  toga,  27  lica  su povratnici  u  izvršenju  krivičnog  djela,   dok su četiri maloljetnika evidentirana kao izvršioci krivičnih djela.

U posmatranom periodu nije bilo evidentiranih otuđenja motornih vozila.

Otkrivena su tri krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta. Nadležnom tužilaštvu podnesena su tri izvještaja protiv dva lica.

U mjesecu januaru evidentirana su 34 narušavanja javnog reda i mira, odnosno 2,9% manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Nadležnim sudovima podneseno je 19 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručeno  15 prekršajnih naloga, sve protiv 45 lica. Zbog narušavanja javnog reda i mira lišeno je slobode pet lica.

U oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano je 89 saobraćajnih nezgoda u kojima su tri lica zadobila teže a 39 lica lakše tjelesne povrede. U navedenom periodu evidentirane su četiri saobraćajne nezgode sa smrtnom posljedicom u kojima su smrtno stradala četiri lica.

Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola lišeno je slobode zadržavanjem 37 lica koja su u saobraćaju zatečena u vršenju prekršaja pod dejstvom alkohola (33 vozača, dva pješaka, dva biciklista).

Evidentirano je 11 slučajeva nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici (pet  krivičnih djela i šest  prekršaja).
U mjesecu januaru nema evidentiranih samoubistava.

Načelnik Vračar apelovao je  na građane da u cilju zaštite svoje imovine i sami preduzmu intenzivnije mjere zaštite, kako bi umanjili rizik od situacija u kojim bi kriminogena lica, koristeći nepažnju ili odsustvo domaćina, mogli ugroziti ili otuđiti njihovu imovinu. Zato apelujemo na građane da ukoliko uoče neobične situacije ili sumnjiva ponašanja nepoznatih lica u svojoj zgradi, u blizini kuće, na parkiralištu ili u neposrednom okruženju, odmah pozovu policiju na besplatan dežurni broj 122,  koji može biti i anoniman.

Na kraju, načelnik Vračar je apelovao i na sve građane da poštuju saobraćajna pravila i  propise, da vožnju prilagode vremenskim prilikama, uslovima i stanju puta, kako bi njihovu  bezbjednost i bezbjednost saobraćaja podigli na što veći nivo.

PU Doboj