Home GRADOVIDerventa U Domu zdravlja počinje testiranje brzim antigenskim testovima na Covid-19

U Domu zdravlja počinje testiranje brzim antigenskim testovima na Covid-19

by Dejan B.

Od danas počinje testiranje brzim antigenskim testovima na Covid -19(Covid-19 Ag test) u Domu zdravlja u Derventi. Test za određivanje antigena iznimno je vrijedan dijagnostički test sa visokom specifičnošću(99,68%) i ulazi u krug testova koji se rade u neposrednom kontaktu sa pacijentom i za koji se rezultati dobiju nedugo nakon testiranja.

Testiranje će se vršiti u Službi za biohemijsko-hematološku laboratorijsku dijagnostiku uzimanjem brisa nosa. U ovoj službi se mogu uraditi i serološka testiranja, IgM i IgG antitijela na Covid-19 i cijena ovih testiranja je 40,00 KM.

„Cijena brzih antigenskih testova na Covid -19 iznosi 40,00 KM .Usluga će se pružati u terminu od 10,30 -12,30 časova. Zakazivanje za ovu uslugu nije neophodno ,a ukoliko pacijenti žele mogu zakazati na telefon 053/ 331 023 ,lokal 105. Rezultati antigenskog brzog testa na Covid-19 i serološkog testa na IgM i IgG antitijela će biti gotovi istog dana, poslije 13 časova“, sapšteno je iz Doma zdravlja.

Preporuka za testiranje brzim antigenskim testom je najkasnije do 5.dana od pojave simptoma dok je za serološko testiranje na antitijela potrebno da prođe 15 dana od pojave simptoma.

Pacijenti koji imaju simptome(temperatura, gubitak čula okusa i mirisa, glavobolja, kašalj, bolovi u mišićima) treba da se jave u Respiratornu ambulantu i tamo će moći ,uz vađenje krvi , da urade Covid-19 brzi antigenski test.

Opština Derventa

Preporučujemo