Home GRADOVIDoboj U Doboju bdiju nad Bosnom

U Doboju bdiju nad Bosnom

by Dejan B.

Kako je objavila Republička uprava civilne zaštite najviši nivo vodostaja u Srpskoj ima Rijeka Bosna u dobojskoj regiji. U gradu koji je najviše stradao tokom tragičnih poplava 2014. godine nadaju se da ovaj put neće biti tako.

Bosna je u Doboju za 20 centimetara prešla kotu redovne odbrane od poplava i iznosi 320 centimetara. Vanredna odbrana od poplava uvodi se kada vodostaj Bosne dostigne 450 centimetara. Najviši vodostaj izmjeren je 15. maja 2014. godine, kada je iznosio 721 centimetar.

Na području Zenice u Federaciji BiH ranije danas proglašeno je vanredno stanje  zbog izlijevanja rijeka u slivu Bosne. Nizvodno, u Doboju, saznajemo da situacija nije toliko kritična i da informacije ukazuju da neće ni biti.

”Rijeka Bosna se izlila na poneko polje pored korita, ali niko nije ugrožen. Nismo proglasili vanrednu situaciju, a nadamo se da nećemo ni morati. Svakih sat vremena očitavamo nivo Bosne”, kažu u dobojskom odsjeku civilne zašitte

Dobojlije navode da su u neprekidnom kontaktu sa Republičkom upravom civilne zaštite gdje imaju informacije da Bosna u gornjem toku rijeke stagnira. Iste informacije stižu i iz Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona.

”Mi dežuramo non-stop to ćemo raditi i večeras i svi se nadamo najboljem”, dodaju dobojski zaštitari.

Rijeka Usora poplavila je večeras lokalni vodovod u dobojskom naselju Makljenovac zbog čega je obustavljeno snadbijevanje vodom za piće stanovništva ove mjesne zajednice, rekao je Srni odbornik u Skupštini grada Doboj Izaim Hadžikadunić.

Dodao je da nivo Usore i dalje raste, ali manjim intenzitetom, o čemu je obaviješteno i dobojsko Odjeljenje za civilnu zaštitu.

Poplave, bujice i klizišta napravile su mnogo problema širom BiH, a najgora situacija je u Srednjebosanskom i Zeničko-dobojskom kantonu u FBiH.

Vrbas je u Banjaluci tri centimetra prešao tačku redovne odbrane od poplave koja je na 300 centimetara, objavila je civilna zaštita, dok je vodostaj Save u Brodu i Šamcu ispod kote redovne odbrane od poplave.  U opštini Šipovo poplavljeno desetak domaćinstava i da je rijeka Pliva u selu Duljci dosegla most.

Vode rijeke Plive i rječice Jošavke ranije danas su opštini Jezero zaplavile dvadesetak kuća. U toj lokalnoj zajednici sutra će biti održana sjednica Štaba za vanredne situacije.  Rijeka Ukrina u Derventi se u posljednja tri časa povukla 25 centimetara i sada je u koritu. Ostalo je malo vode u udolinama kod gradskog mosta.

Meteorolozi za noćas najavljuju postepen prestanak atmosferskih padavina i zahlađenje.

mondo.ba

Preporučujemo