Home GRADOVIDerventa U Derventi svečano obilježena krsna slava grada – Uspenje Presvete Bogorodice

U Derventi svečano obilježena krsna slava grada – Uspenje Presvete Bogorodice

by admin

U Derventi je danas svečano obilježena krsna slava grada – Uspenje Presvete Bogorodice i istoimenog Sabornog hrama.
Kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske služen je parastos za 608 srpskih vojnika.

Ispred spomen-obilježja vijence su položili gradonačelnik Dervente Milorad Simić, delegacija Skupštine grada na čelu sa predsjednikom Mirkom Zemunovićem, kao i predstavnici Gradske boračke organizacije, udruženja i organizacija poristeklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, SUBNOR-a, Policijske stanice i političkih partija.

Održana je i svečana sjednica Skupštine grada, na kojoj su dodijeljena priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić rekao je novinarima da su povodom Dana grada u avgustu organizovane brojne svečanosti, među kojima je 15. Derventski sajam privrede i turizma, na kojem je bilo više od 100 izlagača.

Simić je istakao da je Derventa “malo privredno čudo”, te da je ponosan rezultatima koji su, zahvaljujući pomoći dijaspore, do sada postignuti u ovom ratom porušenom gradu.

Prema njegovim riječima, Derventa je najprepoznatljivija oaza u Republici Srpskoj i BiH kada je u pitanju privredno okruženje.

“Smanjujemo broj nezaposlenih, u odnosu na prošlu godinu za 18 odsto. Došli smo do ispod 700 evidentiranih na zavodu za zapošljavanje. Iz okruženja dolaze da rade u Derventu, ali i da žive”, kaže on.

Simić je naveo da na području Dervente radi 539 samostalnih privrednika, 190 privrednih društava, oko 120 poljoprivrednih proizvođača, a ima i oko 1.000 poljoprivrednih proizvođača koji se nisu registrovali.

On je istakao da su u Derventi i 32 strane kompanije, među kojima dominiraju austrijske, italijanske, njemačke, a uskoro i jedna kineska firma otvara svoje poslovne kapacitete.

Na svečanoj sjednici Skupštine grada uručena su najviša priznanja grada -velikogospojinske povelje za zlatnim grbom kompaniji “Frukta trejd”, preduzeću “Niveks” i poljoprivrednom proizvođaču Radu Ćudiću iz Crnče.

Vlasnik kompanije “Frukta trejd” Duško Reljić izrazio je zahvalnost onima koji su predložili i podržali da ova kompanija dobije priznanje grada, te istakao da će ovo priznanje biti motiv da nastave da rade u interesu firme i grada.

“Zahvalnost ljudima u firmi koji su ozbiljno shvatili pandemiju virusa korona i što smo se organizovali i preživjeli prve udare. Nismo imali gubitaka, čak smo rasli, što je zasluga menadžmenta. Nismo imali znatnijih problema i nadam se da će ovo brzo da prođe te da ćemo nastaviti tempom kao prije pandemije virusa korona”, izjavio je novinarima Reljić.

On navodi da “Frukta trejd” trenutno zapošljava 1.500 radnika, da u 40 gradova ima 47 marketa, kao i proizvodnju, te da se ne boji za budućnost.

Vlasnik preduzeća “Niveks” Drago Nagradić ističe da je preduzeće osnovano 1994. godine kao trgovačka radnja, da je tokom godina mijenjalo dio rada i postalo je proizvodno preduzeće.

“Krenuli smo sa jednim radnikom, a sada imamo 47. Danas poslujemo u vlastitim prostorijama na dvije lokacije u gradu i u prigradskom naselju Polje”, naveo je on.

Nagradić kaže da je ovo priznanje potvrda kontinuiranog rada zajedno sa svim privrednicima Dervente, koji su zajedno iz pepela dizali ovu lokalnu zajednicu i njenu privredu.

Poljoprivredni proizvođač Rade Ćudić izrazio je zadovoljstvo dobijenim priznanjem i zahvalnost što su prepoznati od grada i odbornika.

“Mi smo presrećni i zadovoljni što smo među dobitnicima. Mislim da je rijetkost da se u poljoprivredi dobija priznanje, izgradili smo se dobro, objekte, držimo stoku, muzne krave, nešto više radimo i to je prepoznato”, naveo je Ćudić.

Krsna slava Sabornog hrama Uspenje Presvete Bogorodice obilježena je liturgijom i svečanom litijom, te lomljenjem slavskog kolača.

 

 

SRNA

Preporučujemo