Home GRADOVIDerventa Trivić: Osnovna škola “Nikola Tesla” biće rekonstruisana

Trivić: Osnovna škola “Nikola Tesla” biće rekonstruisana

by admin

Osnovna škola “Nikola Tesla” u Derventi, koja ima istorijsku i kulturnu vrijednost, biće rekonstruisana nakon što je oštećena u zemljotresu krajem 2020. godine, izjavila je danas ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Trivićeva je rekla da je gradonačelnik Milorad Simić informisao da se radi na projektno-tehničkoj dokumentaciji i izradi finansijskog plana rekonstrukcije nakon čega će razgovarati o investiciji.

Ona je nakon sastanka sa Simićem rekla novinarima da se u Derventi završava sa procesom digitalizacije u svim osnovnim školama, da će do ljeta završiti i uvođenje u sistem interneta svih područnih škola koje nisu imale tu mogućnost.

Trivićeva je istakla važnost provođenja dualnog obrazovanja između srednjih škola i poslodavaca, budući da u Derveti ima veliki broj privrednih subjekata gdje srednjoškolci idu na praktičnu nastavu.

Najvažnije, kaže ona, da su u tehničkim i stručnim školama opremljeni kabineti praktičnih nastava sa određenim brojem mašina, gdje se vrši i praktična nastava, ali i prekvalifikacija, dokvalifikacija odraslih.

Ona je najavila da će danas obići škole kako bi se uvjerili da sve funkcioniše po pitanju digitalizacije i dualnog obrazovanja što je jedan od prioriteta sa strateškim opredjeljenjem reforme obrazovanja u Republici Srpskoj.

Foto: RadioDerventa.com

Simić je ukazao na problem škole “Nikola Tesla” koja je preseljena u dvije srednje i jednu osnovnu školu, te ponovio da je u toku izrada projekta rekonstrukcije škole, ali da je sada teško govoriti o vrijednosti radova.

“To je zahtjevan posao, objekat je stariji od stotinu godina, a bezbjednost ne smije biti pod znakom pitanja”, rekao je Simić.

Sastanku je prisustvovao i narodni poslanik Igor Žunić.

Foto: RadioDerventa.com

Foto: RadioDerventa.com

Tekst: Posavske novosti

Preporučujemo