Home GRADOVIDerventa Tri decenije Republike obilježeno u Derventi; 608 boraca dalo svoje živote za slobodu

Tri decenije Republike obilježeno u Derventi; 608 boraca dalo svoje živote za slobodu

by admin

Molitvenim pomenom i polaganjem vijenaca na centralno spomen – obilježje poginulim u Odbrambeno – otadžbinskom ratu, u Derventi je obilježen 9. januara, Dan Republike Srpske.

Derevnta je iz rata izašla kao jedna od najporušeniji opština, a za njenu slobodu 608 boraca dalo je svoj život.

Stvaranje Republike Srpske u BiH, bio je jedini način da se zaštiti narod, poručuje general u penziji Ljubomir Obradović.

“Derventa je 1992. godine bila u teškoj poziciji, jer smo ovdje imali HVO, Armiju BiH i regularne formacije vojske Republike Hrvatske koje su već u martu prešle na ove prostore. Tako da smo imali jakog protivnika i neprijatelja, ali smo svakim danom jačali i bolje se organizovali i uspjeli smo da se očuvamo na ovim prostorima”rekao je Obradović.

Tri decenije postojanje Republike, bilo je ispunjeno izazovima, istakao je predjsendik gradske Boračke organizacije Čedo Vujičić, te dodao da su najveći izazovi pratili četiri ratne godine i borbe za očuvanje Republike.

“Tri decenije nije mali period, ali treba naglasiti da je skoro svaka od tih 30 godina bila vrlo izazovna i vrlo teška za stanovnike RS. Naravno, najveći izazovi su bili tokom četvorogodišnjeg rata za očuvanje i opstanak Republike Srpske iz koga smo izašli sa Republikom Srpskom, koja je doživjela svoju međunarodnu valorizaciju u mirovnom sporazumu. Tokom rata poginulo je, kao što je poznato, više od 23.700 srpskih boraca, od toga 608 je bilo iz Dervente i zbog njih i zbog njihove žrtve, ali i zbog potomaka moramo da čuvamo Srpsku, moramo da činimo sve da bi Srpska opstala, preživjela da bismo je razvijali i da bismo je činili što boljim i što ljepšim mjestom za život” istakao je Vujičić.

Borba i težnja za očuvanje Srpske treba da budu nasušni cilj svih građana Srpske, poručio je gradonačelnik Milorad Simić, te dodao da se Derventa, kao i sve lokalne zajednice, ali  cijela Republika Srpska,  veseli 30. rođendanu Srpske

“Derventa se, kao i sve lokalne zajednice, i kao cijela Republika Srpska, danas veseli 30. rođendanu Srpske. Slobodu je bilo teško izvojevati i u to ime danas je održan i parastos za 608 ljudi koji su svoje živote dali za ovo ogrijalo sunce, za sve ovo lijepo danas. Mi neki preostali borili smo se, nadam se, u granicama svojih mogućnosti i u granicama saradnje sa drugima, kompletnim političkim miljeom naše lokalne zajednice, da uradimo što je moguće više, jer jedino tako možemo uzvratiti svima onima koji su unijeli svoje živote u Republiku Srpsku”, istakao je Simić.

Simic je ukazao, kako se danas bore sa dvije pandemije, jedna je ona koja je zavladala svijetom korona virusa, a druga je borba za Republiku Srpsku.

Povodam Dana Repbulike, održan je i svečani prijem za predstavnike javnog života, a večeras će na Trgu oslobođenja biti održan koncert Dejana Matića.

TV K3

Preporučujemo