Home Vijesti plus + Tegeltija: Uskoro kovid pasoš za građane BiH

Tegeltija: Uskoro kovid pasoš za građane BiH

by admin

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da bi građani BiH uskoro trebalo da dobiju kovid pasoše što će u vrijeme epidemije virusa korona znatno olakšati njihova putovanja u inostranstvo.

Odgovarajući na delegatska pitanja na sjednici Doma naroda parlameta BiH, Tegeltija je istakao da pitanje ulaska i izlaska iz BiH u ovom trenutku ima dva aspekta – jedan su tehnički kapaciteti graničnih prelaza, a drugi su epidemiološke mjere i ograničenja doneseni zbog epidemije virusa korona u BiH i susjednim zemljama.
On smatra da su problemi koji se pojavljuju u turističkoj sezoni neizbježni i na ulasku i na izlasku iz BiH, čak i na granici zemalja članica EU čiji su granični prelazi mnogo opremljeniji i moderniji nego u BiH.

“Savjet ministara pripremio je odluku kojom će ulazak u BiH biti nešto fleksibilniji i ponudio je još nekoliko alternativa kao garanciju za siguran ulazak putnika u BiH, koje se odnose na potvrde o vakcionisanju ili o tome da je lice preboljelo kovid 19”, naveo je Tegetija.

Tegeltija očekuju da će ta odluka stupiti na snagu 1. juna, iako Savjet ministara juče nije postigao konzenzus o toj odluci zbog nekih tehničkih primjedbi, ali i određenih uslovljavanja.

Prema njegovim riječima, ova odluka ponovo će se naći na sjednici Savjeta ministara 31. juna.

Tegeltija je najavio da bi danas trebalo da bude održan sastanak ministra civilnih poslova u Savjetu ministara Ankcie Gudeljević sa entitetskim ministrima zdravlja na kojem bi trebalo da bude definisan takozvani kovid pasoš za građane BiH.

On je dodao da će taj pasoš svima olakšati putovanje van zemlje, uključujući i zahtjeve država EU koje nemaju jedinstven stav prema određenim vrstama vakcina protiv virusa korone.

Tegeltija je dodao da je Sjeverna Makedonija donijela odluku o slobodnom ulasku građana BiH, što je dodatna povoljnost za njihova putovanja ili odlazak na godišnji odbor.

Predsjedavajući Savjeta ministara odgovarao je na pitanje delegata u Domu naroda parlamenta BiH Marine Pendeš, koja se interesovala za status stranaca koji u vrijeme pandemije virusa korona dolaze u BiH, kao i olakšavanje procedura za taj ulazak.

SRNA

 

Preporučujemo