Sutra Međunarodna manifestacija “Pesnikova duša”

Međunarodna književna manifestacija “Pesnikova duša”, koja će okupiti pjesnike i književnike iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Republike Srpske i Federacije BiH, biće održana sutra u Derventi.
Na manifestaciji će zvanično biti uručene i nagrade najboljima na prethodno raspisanom Međunarodnom književnom takmičenju “Pesnikova duša” Derventa i LJubljana – najbolji od najboljih, na kojem je učestvovalo 59 autora iz Srbije, Slovenije, Republike Srpske i FBiH.

Pjesnik iz Dervente Milorad Mišo Đurđević sa pjesmom “Da san mi na javi njeno ime slavi” osvojio je prvo mjesto na ovom takmičenju, drugoplasirani je Milad Obrenović iz Rogatice sa pjesmom “Raskopčaj snove”, a treće mjesto osvojila je Milena Drpa iz Modriče sa pjesmom “Zid”.

Dodatne nagrade – diplome i zlatne značke dobili su pjesnici Dragica Grbić Draga iz Višegrada za pjesmu “Nesan”, Svjetlana Todorović iz Beograda za pjesmu “Čovek-gromadno stablo” i Milan Deronjić iz Doboja za pjesmu “Draga”.

Predsjednik žirija Rajka Golić u obrazloženju odabranih radova istakla je da su nagrađene pjesme bogate stilskim figurama, od kojih su najzastupljenije epiteti i poređenja, a svaka pjesma natopljena je emocijama.

Organizatori manifestacije “Pesnikova duša” su Savez srpske dijaspore Slovenije i Srpski književni klub “Vihor” iz Dervente.

Priznanja će, prema odluci Saveza Srba srpske dijaspore, biti dodijeljena i načelniku opštine Derventa Miloradu Simiću i načelniku Broda Iliji Jovičiću, te Kulturno-umjetničkom društvu “Duško Trifunović”, koje će i nastupiti na manifestaciji.

U programu će učestvovati i Pjevačka grupa derventskog Kulturno-umjetničkog društva mladih “Bosiljak”.

Dodjela priznanja najavljena je za 18.00 časova.

SRNA