Sudbina Unisa u iznosu dugova

Za potvrdu plana finansijskog i operativnog restrukturiranja Fabrike cijevi “Unis” iz Dervente juče je glasalo više od 25 odsto njenih povjerilaca.

Time je ispunjen jedan od dva uslova, a da bi plan definitivno zaživio neophodno je da ukupna potraživanja te grupe povjerilaca budu veća od onih koji se protive tom modelu za rješavanje krize u nekadašnjem derventskom gigantu.

Povjerenik u “Unisu” Radomir Jokić rekao da je za potvrdu plana na ročištu u Okružnom privrednom sudu u Doboju glasalo 336, a da je protiv bilo 538 povjerilaca.

On ističe da se ovaj broj ne poklapa sa ukupnim brojem povjerilaca, jer sud nije uvažio glasove onih čija su potraživanja osporena.

Biće utvrđeno da li je ispunjen i drugi uslov za potvrdu plana, odnosno da li su potraživanja povjerilaca koji su glasali za plan veća od potraživanja onih koji su protiv – pojasnio je Jokić.

On je dodao da bez obzira na odluku suda, koja će biti poznata najkasnije do kraja aprila, nije optimističan kada je riječ o sprovođenju ovog plana.

Plan restrukturiranja preduzeća je teško sprovodiv i nerealan je jer nema nijedne garancije za njegovo sprovođenje. Riječ je o planu po kome je predviđeno da u relativno kratkom roku budu namirena potraživanja čiji je iznos i do deset puta veći od vrijednosti imovine. To ne daje nimalo optimizma za njegovo sprovođenje – rekao je Jokić.

Utvrđena potraživanja povjerilaca “Unisa” iznose oko 493 miliona KM.

Radnici “Unisa” s nestrpljenjem su iščekivali rasplet situacije u vezi sa restrukturiranjem, a s obzirom da se taj proces odužio ponovo je kulminiralo njihovo nezadovoljstvo, pa ih je više od 200 stupilo u štrajk.

Radnici od uprave preduzeća traže da im u što skorijem roku isplati plate za januar i februar ove godine kako bi prekinuli štrajk – rekao je Jokić i dodao da je više od 100 povjerilaca iz radničkih redova juče povuklo saglasnost za potvrdu plana restrukturiranja preduzeća.

Član Upravnog odbora “Unisa” Dragan Adžić rekao je u ponedjeljak da očekuje da će januarska plata biti isplaćena do kraja sedmice, a februarska do kraja mjeseca.

Okružni privredni sud u Doboju pokrenuo je postupak restrukturisanja “Unisa” u septembru prošle godine jer ova fabrika godinama posluje u minusu. Rješenje o otvaranju postupka restrukturiranja doneseno je na prijedlog povjerioca RTC “Luka Šamac” čiji je vlasnik “Balkan stil” u čijem je vlasništvu i “Unis”.

Plate
Radomir Jokić je kazao da “Unis” radnicima iz perioda prije pokretanja postupka restrukturiranja za plate duguje nešto manje od četiri miliona KM.

– Nakon pokretanja postupka restrukturiranja, radnicima duguju plate za januar, februar i mart ove godine – rekao je Jokić.

Glas Srpske