Stari gradski vodovod proglašen nacionalnim spomenikom BiH

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je nacionalnim spomenicima tri dobra – srednjovjekovne nekropole sa stećcima i stare muslimanske nišane u naselju Drecelj u opštini Olovo, grupu građevina komunalnog infrastrukturnog sistema starog gradskog vodovoda u opštini Derventa, te most Ovčiji brod u selu Bratač kod Nevesinja.

Odluke sa 23. sjednice Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, koja je održana juče, donijeli su predsjedavajući Komisije Amir Pašić i članovi Radoje Vidović i Goran Milojević.

Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune odluke o proglašenju graditeljske cjeline – Crkve Svetog Ive u Podmilačju u opštini Jajce /sadašnji Kulturni pejzaž Crkve Svetog Ive u Podmilačju, sa povećanom zonom i redefinisanim mjerama zaštite/.

Komisija je, osim toga, za šest džamija donijela odluke o neispunjavanju kriterijuma za proglašenje nacionalnim spomenicima BiH.

Iz Komisije je saopšteno da je riječ o džamijama u Jakešu i Modričkom Lugu u opštini Vukosavlje, u Gornjim Tarevcima i u Islam Varoši u opštini Modriča, u Gornjoj Kalesiji u opštini Kalesija, i o Srednjoj džamiji u opštini Modriča.

Zaključeno je da istorijska građevina most Ovčiji brod u selu Bratač kod Nevesinja bude uvrštena na Listu ugroženih spomenika BiH zbog lošeg stanja konstrukcije, bioloških naslaga i nemogućnosti redovnog održavanja.

Komisija je odlučila i da sa Liste ugroženih spomenika BiH budu skinuti Spomen-kompleks Tjentište i područje i ostaci istorijskog spomenika Crkve Svetog Georgija /Đurđevica/ u Gomiljanima kod Trebinja, jer su otklonjeni razlozi njihove ugroženosti, sanirano je klizište i obnovljena crkva.

Sjednici su, uz članove Komisije, prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

SRNA