Stara crkva pod krovom, u toku unutrašnje uređenje

U derventskom naselju Srpska Varoš za nepunu godinu dana obnovljena je i pokrivena Stara crkva, koja je minirana i srušena na Spasovdan 1992. godine.


Predsjednik Građevinskog odbora Drago Nagradić rekao je Srni da su u toku radovi u unutrašnjosti hrama, odnosno da je počelo postavljanje podnog grijanja. 

“Postavljena je stolarija, razvedene električne instalacije, urađeno malterisanje. U toku je izrada krstova i planiramo da osveštanje i postavljanje krstova bude na praznik Spasovdan, kada je Stara crkva minirana i srušena 1992. godine”, kaže Nagradić. 

Prema njegovim riječima, tokom ljeta je planirano postavljanje granitnog poda, zatim ikonostasa, a nakon toga i drugi radovi u sklopu kompleksa. 

“Kada se to završi imaćemo crkvu, zvonik i palionicu svijeća sa fasadom, i ostaje nam gradnja Svetosavskog doma”, kaže Nagradić. 

Obnovu crkve do sada je pomoglo nekadašnje Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske i Ministarstvo za civilne poslove BiH sa po 10.000 KM. 

“Ostala novčana sredstva su sakupili građani, vjernici. Sa puno pažnje, ljubavi i podrške uključili su se derventski privrednici. Gradnja ide onom dinamikom koju smo očekivali i nešto više od planiranog je urađeno”, rekao je Nagradić i dodao da će vladika zvorničko-tuzlanskog Fotija 31. marta obići crkvu. 

Stara crkva je bila sagrađena i osveštana 1885. godine, a 4. juna na Spasovdan 1992. u ranim jutarnjim časovima mirinara je i srušena tokom okupacije HVO-a i takozvane Armije BiH. 

Srpska pravoslavna crkva odlučila je da novi hram bude posvećen Blagovijestima, koje se praznuju 7. aprila, dok je crkva ranije bila posvećena Uspenju Presvete Bogorodice. 

Episkop Fotije osveštao je temelje i krst Stare crkve 22. jula prošle godine. 

Za kuma temelja izabran je Drago Nagradić, koji je i predsjednik Građevinskog odbora za obnovu hrama. Gradnja temelja počela je 30. maja i završena je za manje od mjesec dana. 

Tokom 1850. i 1851. godine tadašnji paroh derventski počeo je gradnju derventske crkve sa trgovcima Đorđem Kostićem, Ristom Kostićem i Simom Karamitrovićem, te ostalim parohijanima. 

Zidanje bogomolje trajalo je četiri do pet godina, pa je 1855. godine na praznik Uspenja Presvete Bogorodice, kojem je i bila posvećena, crkva osveštana. 

Gradnju su ometale turske vlasti, pa je od Carigrada tražena dozvola i zaštita. 
Od 1851. godine, kada su osveštani temelji hrama, datira i Velikogospojinski vašar.

SRNA