Home GRADOVIDerventa SO Derventa: Zasjedanje obilježile polemike na aktuelnom času

SO Derventa: Zasjedanje obilježile polemike na aktuelnom času

by Dejan B.

U Derventi je danas održana druga sjednica skupštine opštine, na kojoj su odbornici, nakon usaglašenog dnevnog reda raspravljali o ukupno sedam tačaka dnevnog reda. Gotovo sve tačke su usvojene jednoglasno i bez veće diskusije među odbornicima. Najviše rasprave bilo je tokom aktuelnog časa.

Ni ovaj put, na aktuelnom času derventskog parlamenta, nisu izostala britka pitanja odbornika, koja su se uglavnom bazirala na tvrdnjama i optužbama, kako pozicije tako i opozicije kada je u pitanju kako kažu kupovina odbornika, na uštrb formiranja skupštinske većine predvođene SNSD-om. Bilo je i prigovora da skupštinska većina sa SDS-om na čelu, želi da ojača trenutno brojno stanje odbornika i to prelaskom odbornika iz reda SNSD-a. Načelnik Dervente Milorad Simić kaže da je dosta vremena potrošeno na aktuelni čas, a da su u sjenci ostale tačke dnevnog reda, kojih je bilo ukupno sedam.

“Iznošene su insinuacije, ali i laži da je neko nekoga od odbornika pozivao i slično. Poznato je da je SNSD na proteklim lokalnim izborima, sa svojim političkim partnerima, imao potpisan sporazum sa 12 partija za podršku načelniku. Takođe je poznato da su tadašnje opozicione partije na izborima proizvele devet odborničkih mandata, a danas je omjer snaga 15 u korist tadašnje opozicije, a sadašnje pozicije. I stoga, ja ne mogu „kupovati“ svoje, ali mogu pitati zašto je neko prešao na drugu stranu”, rekao je Simić.

Prijedlog odluka o raspisivanju konkursa za izbor i imenovanje direktora Gerontološkog centra i Turističke organizacije opštine Derventa, povučene su sa dnevnog reda današnjeg zasjedanja. Sa dnevnog reda povučena je i tačka koja se odnosila na Prijedlog odluke o delegiranju odbornika koji će u svojstvu službenog lica prisustvovati zaključenju braka.

“Današnja sjednica Skupštine opštine Derventa protekla je u veoma dobroj atmosferi, a posebno bih istakao aktuelni čas koji je bio čak bolji od očekivanog. Sa dnevnog reda su povučene određene tačke, dok je usvojena jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda, a to je Odluka o pristupanju izradi Strategije bezbjednosti saobraćaja opštine Derventa za period 2021-2031. godine”.

Načelnik Dervente osvrnuo se i na istorijski događaj za Derventu – dobijanje statusa grada i još jednom ukazao na činjenicu da je prelazak iz statusa opštine u status grada bila prilika da svi zajedno proslave.

“Želio sam da čestitam Derventi, na istorijskom momentu. Pitam se zašto nismo mogli da to zajedno proslavimo, i zašto predsjednik Skupštine opštine, iako je pozvan da mi se pridruži tokom proslave, nije stao rame uz rame sa mnom. Taj trenutak je ignorisan od strane te većine”.

Predsjednik lokalnog parlamenta Mirko Zemunović objašnjava da je za ceremoniju koja je bila organizovana povodom dobijanja statusa grada trebao biti određen protokol, da je trebao učestvovati i da je to kako kaže nečiji propust.

Zemunović je na ovom skupštinskom zasjedanju upoznao odbornike da je formiran Klub odbornika Socijalističke partije. Takođe, Slavko Bojanić je pristupio Klubu odbornika SDS, koji ukupno sada broji sedam odbornika, a Mirko Zemunović je pristupio Klubu odbornika DNS-SPS-HS, koji sada ima pet odbornika.

Izvor: TV K3

Preporučujemo