Služen pomen Milovanu Bjeloševiću Belom

U Derventi je danas služen pomen Milovanu Bjeloševiću Belom, profesoru, književniku i političaru, koji je 21. maja 1992. godine poginuo u odbrani rodnog sela Donje Lupljanice.

Na grobu u Kalenderovcima cvijeće i vijence položila je porodica, načelnik opštine Derventa Milorad Simić, delegacija Opštinskog odbora SDS-a i Srpskog književnog kluba “Vihor” Derventa.

Bjelošević je književnim radom počeo da se bavi kao srednjoškolac, a prvu knjigu “Kobi ljudske” objavila mu je Zajednica književnih klubova Srbije 1986. godine, kada je sa grupom istomišljenika obnovio rad derventskog Književnog kluba “Vihor”.

Dio njegovog stvaralaštva našao se i u zajedničkoj zbirci pjesama “Nad Ukrinom vihor” u izdanju matičnog kluba, a druga knjiga “Kazivanja Mitra Lipljančanina” objavljena mu je 1988. godine.

Pred sam rat Bjelošević se potvrdio i kao vrstan poeta, objavljujući samostalnu zbirku pjesama “Ukleća sa lipišta”.

Bjelošević je ratne 1992. godine dao puni doprinos otadžbinskom ratu strpljenjem i obavljajući funkciju prvog predsjednika Skupštine opštine Srpska Derventa.

Zbog mjera koje je preporučio Republički štab za vanredne situacije za sprečavanje širenja virusa korona, danas neće biti održano poetsko veče u čast ovog književnika, onako kako je Klub organizovao prethodnih godina.

U pomen Milovanu Bjeloševiću Belom Klub “Vihor” iz Dervente organizovao je kontakt sa pjesnicima iz Prnjavora, Šamca, Doboja i Dervente koji su govorili stihove rodoljubive poezije, te dostavili na adresu Kluba pjesme posvećene današnjem danu, koje će biti štampane u pregledu aktivnosti Kluba za ovu godinu.

SRNA