SKUD Derventa obilježio 25 godina rada

Srpsko kulturno-umjetničko društvo /SKUD/ “Derventa” večeras je u derventskom Centru za kulturu godišnjim koncertom obilježilo 25 godina postojanja.

Umjetnički rukovodilac Društva Saša Arsenić rekao je da su večeras, osim koreografija i svega onoga što godinama predstavljaju, premijerno izveli “Igre sa Ozrena i Trebave”, kao i “Vlaške igre”.

“Smatramo da svako društvo treba prvo da njeguje igre iz svog kraja, pa tek onda iz drugih”, rekao je Arsenić novinarima.

Arsenić je rekao da su u programu nastupili svi članovi Društva – foklorni ansambli koji su najbrojniji, dvije grupe škole foklora, treći ansambl, drugi ansabl pripremni, izvođački ansambl, ženska pjevačka grupa, dječija pjevačka grupa i instrumentalisti na tradicionalnim instrumentima.

“Nastojimo da ostanemo na pravom putu i da čuvamo tradiciju našeg naroda, što danas nije lako, kao i da što više djece privolimo da se bave foklorom. Sa posebnim emocijama večeras su i članovi koji su u Društvu više od 20 godina”, rekao je Arsenić.

Potpredsjednik SKUD-a “Derventa” Slađana Gavrić istakla je da u ovom društvu od osnivanja, aprila 1994. godine.

“U to vrijeme u Derventi nije bilo folklora ni sportskih društava koja sada rade. Na početku je bilo teško, ali sve se zavoli i izdrži. Bilo je i ljepših trenutaka i onih ružnijih dana”, navela je Gavrićeva.

Gavrićeva je zahvalila svim donatorima koji su pomagali rad Društva, a posebno Srpskoj crkvenoj opštini Derventa koja im već 10 godina bez naknade ustupa prostor u kojem obavljaju pripreme.

SRNA