Home GRADOVIDerventa Simić: Prijaviti sve koji zagađuju prirodu

Simić: Prijaviti sve koji zagađuju prirodu

by Dejan B.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić rekao je da lokalna zajednica vodi računa o čistoći, te apelovao da sugrađani iskažu ljubav prema prirodi, ali i da prijave nadležnim službama sve one koji se neodgovorno ponašaju prema životnoj sredini.

U opštinskoj upravi danas je održan sastanak o problemu nepropisnog odlaganja otpada sa ciljem podizanja svijesti o značaju očuvanja životne sredine i uključivanja šire društvene zajednice u rješavanje ekoloških problema.

Na sastanku su predstavljene aktivnosti koje bi trebalo da doprinesu podizanju svijesti o problemu nepropisnog odlaganja otpada.

“Nemamo pravo da prljamo i narušavamo ono što nam je Bog dao i to tako ostavljati djeci. Jako sam tužan kada vidim da se smeće odlaže na usjeve, pored puteva, rijeka i gdje sve ne, ali uz saradnju sa najodgovornijim ljudima možemo postići da se podigne svijest o očuvanju životne sredine”, rekao je Simić.

Direktor Javne predškolske ustanove “Trol” Gordana Simić na sastanku je predstavila prezentaciju za djecu, a o uticaju otpada na životnu sredinu sa akcentom na divlje deponije na području opštine Derventa govorio je saradnik u opštinskoj upravi Dragan Vuković.

Simićeva je istakla da su okviru projekta izrađene slikovnice “Ne prljaj, nemaš izbor”, kao i CD-ovi za djecu od četiri godine do nižih razreda osnovne škole, kojima su objašnjeni najvažniji pojmovi u ekologiji.

Vuković je rekao da je na području opštine evidentirano oko 20 manjih divljih deponija koje su u fazi nastajanja.

“Komunalna policija je već na dvije lokacije otkrila počinioce i bačeno smeće je uklonjeno. Na deponije se baca svašta, od raznog kućnod otpada, građevinskog materijala, sredstava koja se koriste u poljoprivredi, do municije”, rekao je Vuković.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Mile Tadić rekao je da će ovakvi sastanci biti organizovani svake godine kako bi bili sumirani rezultati i predložene aktivnosti za predstojeći period.

Nadležni su podsjetili na mogućnost anonimne prijave nesavjesnih sugrađana koji prave divlje deponije na broj telefona 065/405-805 ili na imejl adresu derv-ins@teol.net.

Povodom aktivnosti koje su pokrenute u Odjeljenju za inspekcijske poslove sa ciljem podizanja ekološke svijesti građana, izrađeni su i leci i brošure koji će biti podijeljene u svim mjesnim zajednicama.

SRNA

Preporučujemo