Simić i Abdić o projektima u oblasti prekogranične saradnje

Velika Kladuša učestvovaće na predstojećem Sajmu privrede i turizma u Derventi, a timovi dvije opštine radiće na projektima u oblasti prekogranične saradnje, rekao je načelnik opštine Derventa Milorad Simić poslije sastanka sa načelnikom opštine Velika Kladuša Fikretom Abdićem.

Simić i Abdić razgovarali su danas u Derventi o mogućnostima saradnje u projektima u oblasti prekogranične saradnje, koji se odnose na razvoj poljoprivredne proizvodnje.

“Zadovoljstvo je što sam imao priliku da se sretnem sa načelnikom Abdićem, od kojeg možemo mnogo toga naučiti. Mnogo je tema o kojima smo pričali, ali je glavna koja se odnosi na prekograničnu saradnju”, rekao je novinarima Simić.

On je podsjetio da je Abdić završio u Derventi čuvenu poljoprivrednu školu, dodajući da je ostala veza od prije rata kada su imali priliku da se susreću i poslovno sarađuju.

“Ovo je početak naše saradnje i naši timovi će raditi na realizaciji svega što je potrebno o pitanju prekogranične saradnje”, naveo je Simić.

Šef kabineta načelnika opštine Velika Kladuša Ervin Abdić rekao je da je današnji sastanak održan na inicijativu rukovodstva te opštine.

“Sada imamo jedan projekat prekogranične saradnje koji već realizujemo u BiH zajedno sa Hrvatskom i Crnom Gorom i koji je pri kraju. Idemo sa novom inicijativom i projektom ka EU, sa uključenjem više opština u BiH”, istakao je Abdić.

On je dodao da je projekat vezan za dugoročni razvoj poljoprivrede proizvodnje i da sada traže saglasnost opština za njihovo učešće u projektu.

“Kasnije bismo iznijeli sve detalje u vezi sa projektom, kada ćemo znati i njegovu vrijednost. Cilj projekta jeste da se kompletno zemljište koje nije iskorišteno stavi u funkciju, ne samo dugoročnog poljoprivrednog razvoja nego da se dobiju plodovi koji bi u prerađivačkoj industriji završili kao izvozni proizvod”, dodao je Abdić.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine opštine Derventa Marijan Kljajić, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatosti Slaven Pašalić, načelnik Odjeljenja za opštu upravu Borivoje Golubović.

SRNA