Simić: Bogate lokalne zajednice koje imaju zavičajne pisce

Predsjednik Srpskog književnog kluba “Vihor” iz Dervente Nenad Simić rekao je da su bogate one lokalne sredine koje imaju zavičajne pisce i da je od velike vrijednosti svaka objavljena knjiga u lokalnoj zajednici, te da je neophodno podržati i afirmisati domaće pisce.

Povodom 23. aprila, Svjetskog dana knjige i autorskih prava, Simić je uputio čestitku svim autorima knjiga, posebno onima koji žive i stvaraju u lokalnoj zajednici i Republici Srpskoj.

“U protekloj godini u izdanju Kluba objavljeno je šest knjiga članova, koji su kroz stihove ili prozne radove opisali ljepote svoga kraja i svega onog što se može doživjeti samo u zavičaju. U tom pravcu nastojimo da afirmišemo domaće pisce, zajednički radimo na poboljšanju uslova za izdavanje knjiga. Zavičajni pisci su hroničari vremena i najsigurniji trag naše budućnosti na ovim prostorima”, rekao je Simić.

“Vihor” je već započeo pripreme na organizaciji manifestacije Međunarodni ilindanski pjesnički susreti “Prljača”, koja će ove godine biti održana 3. i 4. avgusta, a radovi za izbor najljepše pjesme posvećene ljepotama voda već pristižu.

U protekloj godini objavljena je knjiga “Moje priče i pričice” Savka Pećića, zbirke poezije “Derventa me u zagrljaj zove” Tanenka Marića i “Srce od stakla” Gvozdena Neškovića, zajednički zbornik pjesama “Vihorovo Ilindansko saborovanje”, zatim slikovnice “Cvrčak” i “Lav” Milorada Đurđevića.

On je dodao da u izdavačkoj djelatnosti Klub je imao podršku lokalne zajednice, a na pronalasku novčanih sredstava za štampanje knjiga radili su samo autori.

SRNA