Savko Pećić obilježio 50 godina stvaralaštva: Promovisana i knjiga “Moje pričice i zapisi”

U Centru za kulturu u Derventi u petak je obilježeno 50 godina stvaralaštva novinara, pjesnika i književnika Savka Pećića i promovisana njegova knjiga “Moje pričice i zapisi”.

Za ovu priliku i 50 godina književnog i kulturno-stvaralačkog rada, izašla je jedna jednostavna, ali po sadržaju vrijedna knjiga, “Moje pričice i zapisi”,a recezenti knjige bili su Jasmina Radanović i Nedeljka Đukić Borojević.

“Teško je doživjeti 50 godina života, a ja evo 50 godina od mog prvog  objaljivanja pjesma. Prve moje pjesme su objavljenje 1967. godine u Derventskom listu, a do sada sam objavio 12 knjiga, proze, pjesama i monografija”, rekao je Pećić.

Pećić koji je rođen 1949. godine u selu Pojezna, opština Derventa završio je Osnovnu školu u Osinji, Gmnaziju u Derventi, dok je uZagrebu je studirao i diplomirao na VTŠ.  Piše od osnovne škole, a učestvovao je 1966.godine u osnivanju Književnog kluba ”Vihor” , a prve svoje stihove je objavio 1967.godine, kao gimnazijalac u ”Derventskom listu”.

Savko se bavio se i bavi novinarstvom, a bio je dugogodišnji dopisnik Radija RTRS, zatim”Glasa Srpske”, ”Blic”, ”Oslobođenja”, ”Svitanja” , ”Glasa komuna” te časopisima ”Mostovi”, ”Vidici”,”Krajiške novine” i ”Naše Selo”.

“Po malo ću se okrenuti svojoj želji, da napišem jedan roman, te monografiju o mom  selu Pojezna”, dodao je Pećić.

Organizatori promocije bili su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” i Srpski književni klub “Vihor” iz Dervente, u saradnji sa Centrom za kulturu.