Home GRADOVIDerventa Radnici „Unisa“ održali jednočasovni štrajk upozorenja, uprava odgodila isplatu plate

Radnici „Unisa“ održali jednočasovni štrajk upozorenja, uprava odgodila isplatu plate

by admin

Radnici fabrike cijevi „Unis“ iz Dervente održali su danas jednočasovni štrajk upozorenja tražeći isplatu plate iz decembra 2013. Godine, pokretanje proizvodnje i ispunjavanje ostalih datih obećanja. Obećanje da će im danas 19. decembra početi isplata plate nije ispunjeno.

Predsjednik Sindikalnog odbora „Unisa“ Radosava Milanković u izjavi za Posavske novosti rekla je da je menadžment fabrike početak isplate plate najavio za sutra(subota).

„ Održali smo štrajk upozorenja kako smo i najavili. U međuvremenu imali smo i razgovor s generalnim direktorom koji je rekao da su legle pare i da će u naredna dva dana svim radnicima biti isplaćena plata. Ukoliko menadžment to ispoštuje idemo u daljnje pregovore sa ispunjavanjem ostalih obaveza prema radnicima, ali i očekujemo početak proizvodnje“rekla je Milanković.

Prema njenim riječima radnici su na ivici strpljenja i ukoliko se ne ispoštuje novi termin  isplate plate organizovaće generalni štrajk 26. decembra.

„Što se tiče tekuće godine radnici se vode da rade i prema njima je poslodavac obavezan da isplati platu, i sve ostale obaveze. Oni su kod svojih kuća i čekaju poziv menadžmenta da dođu na posao“rekla je Milanković.

U fabričkom restoranu se okupio veći broj radnika, a atmosfera koja se čula van kruga fabrike da zaključiti da je „uzavrela situacija“.  Novinarima nije bio dozvoljen ulaz u krug fabrike, nisu mogli prisustvovati okupljanju radnika, a nije bilo interesovanja ni uprave da iznese svoj stav ili mišljenje.

Prema riječima radnika fabrike Bojana Ikanović očekivanja radnika su svedena na minimum optimizma, jer je u nekoliko navrata uprava prekršila obećanja.

„ Radili smo u martu i aprilu ove godine. U tom periodu  dobili smo tri plate svakog petka kako je obećano. Nakon toga proces proizvodnje je stao. Jedna dio radnika je dolazio raditi neke manje poslove kao što je utovar otpada. Ostatak radnika je upućen kući na čekanje. U upravi preduzeća radi jedan dio administracije“ kaže Ikanović.

Bilo je i onih koji su žurili iz fabrike, kao što je predsjednik Štrajkačkog odbora koji nam je obećao dati izjavu nekom drugom prilikom, smatrajući da danas nema šta novo reći.

 

posavskenovosti.info

Preporučujemo