Home GRADOVIDerventa Radnici UNIS-a uputili pismo Dodiku

Radnici UNIS-a uputili pismo Dodiku

by admin

Radnici fabrike cijevi „Unis“ Derventa, uputili su pismo predsjedniku RS Miloradu Dodiku, zbog teške situacije u kojoj se preduzeće našlo. Iz sindikata navode da i dalje traže neisplaćene plate, uplate doprinosa za penzionisanje i naknade za prevoz. Fabrici je isključena struja, nema proizvodnje i jedino im je kažu osim protesta preostalo još da se obrate predsjedniku Republike.

Ružica Dujaković koja je u fabrici cijevi „Unis“ Derventa provela 20 godina kaže da je na početku radila na pakovanju niklasa, topletiranju kreveta, porebljavanju pločica pa je posla toga prešla da radi kao čistačica u preduzeću. Kaže da joj firma od ranijeg perioda duguje 6.000 maraka a nije primila platu za april i maj a ne uplaćuju se ni penziono i socijalno. Trebaju ljudi da se idu liječiti a ne mogu, kaže Dujaković i dodaje da se uzdaju u pismo koje su uputili predsjedniku RS Miloradu Dodiku da će im pomoći da prevaziđu nagomilane probleme.

„Očekujemo da će nas pogledati bar sa neke strane kao radnike jer mi održavamo to i radili smo za to. Kretali smo u štrajk pa nam obećaju da će biti isplate, mi krenemo raditi pa nas opet prevare. Dosta je više!“, poručila je Dujaković.

Iz štrajkačkog odbora navode da od uprave u preduzeće više niko ne dolazi i da nemaju sa kim pregovarati. Postoje kažu priče o nekakvom sporazumu sa Rusima međutim ništa nema zvanično na papiru. Preduzeće je pod dodatnim pritiskom jer su Nova banka i jedna banka iz FBiH podnijele sudu zahtjev za stečaj preduzeća a UIO potražuje 1,8 miliona KM dugovanja, rekao je predsjednik štrajkačkog odbora „Unis-a“, Branko Rauković. On je pozvao i narodnog poslanika u skupštini RS iz Dervente, Igora Žunića, da urgira kod predsjednika za što hitniji sastanak sa njima.

„Ovi radnici više ne mogu da čekaju, ima ih gladnih koji nemaju od čega da žive. Fabrika nema struju, zatvorena je. Mi dođemo ovdje nemamo se kome obratititi u vrlo vrlo smo teškoj situaciji“, naveo je Rauković.

Predsjednik sindikata radnika „Unis-a“, Radosava Milanković, pročitala je dio pisma upućenog predsjedniku Dodiku.

„Vjerujemo da Vi niste upoznati sa svim ovim navedenim i vjerujemo da Vi, koji ste istinski borac za Republiku Srpsku nećete dozvoliti ovakvo ponašanje ni jednom poslodavcu. Još jednom Vas molimo da primite predstavnike našeg sindikalnog odbora u što hitnijem roku, kako bi zajednički iznašli rješenje naše agonije. Ukoliko ne primite naše predstavnike, mi ćemo biti prinuđeni izaći na proteste, jer drugog rješenja nemamo“, navodi se u pismu radnika UNIS-a predsjedniku Republike.

Milanković je dodala da su se već ranije obraćali institucijama i inspekcijama i da od svega nije bilo ništa a ukoliko i sada predsjednik ne bude reagovao na ponašanje poslodavca koji ne uplaćuje obaveze u budžet Republike Srpske samim tim nanosi direktnu štetu Republici Srpskoj.

Kompletno pismo možete pročitati i preuzeti na linku ispod:

“Poštovani predsjedniče Republike Srpske,

mi radnici „UNIS“ fabrika cijevi a.d. Derventa, obraćamo Vam se sa vapajem za pomoć, te Vas molimo da u što hitnijem roku primite predstavnike našeg sindikalnog odbora, kako bi ste zajednički pronašli rješenje naše dugogodišnje agonije.

Naša firma „UNIS“ fabrika cijevi a.d. Derventa od novembra 2013.godine, možemo reći je mrtva firma, koja se održava na lažnim obećanjima našeg poslodavca Gorana Tomića, koji nam godinama uliva lažne nade u spas, a spas godinama nikad ne dolazi, već sve više tonemo u ambis.

Pored toga što obmanjuje i oštećuje nas radnike UNIS-a, građane Republike Srpske, on direktno nanosi štetu i samoj Republici Srpskoj ne izmirujući svoje obaveze, koje su dužni plaćati svi poslodavci pa i on.

Naš poslodavac Tomić ne samo da je obmanuo nas radnike već i Narodnu skupštinu Republike Srpske, kao i Okružni privredni sud Doboj, od strane kojih je UNIS-u odobren plan operativnog i finansijskog restrukturiranja (28.04.2017. god , a potvrđen 22.08.2017.god.), kojim je UNIS-u pružena šansa za oporavak.

Međutim, umjesto da krene u oporavak, prema planu koji je sam predložio, on i dalje gomila dugove ( ne uplaćuje doprinose za PIO od avgusta 2017. godine, te pored neuplaćenih doprinosa od 2006.godine do restrukturiranja nastavlja isto.

Neto plate nam kasne, a platu dobijamo samo kada stupimo u štrajk. Zdravstvene knjižice se ne mogu ovjeriti, tek kad radnik oboli od najteže bolesti, a uglavnom to bude kasno da bi se radniku pružila šansa za oporavak, te više radnika je završilo sa smrtnim ishodom.

Radnici koji su stekli uslove za penziju ne mogu se penzionisati, jer im nisu uplaćeni doprinosi za PIO (trenutno 6 radnika, a do kraja mjeseca će biti 9, neki čekaju uplatu od oktobra 2017.godine).

Takođe Vas obavještavamo da Unis nije obezbijedio repromaterijal, te u fabrici mogli bi reći da nema posla, tek toliko da radi 10- 15 proizvodnih radnika, dok ostali radnici se nalaze na čekanju.

Plata većem broju radnika, koji su na čekanju je od 220- 300 KM i to neredovna. Trenutno je fabrici isključena struja zbog neplaćanja računa. Račun UNIS-a je blokiran, te sve finansije se vrše preko sestrinjskih firmi :Beomet, Granital, Agroherc, PGI itd.

Obavještavamo Vas da institucije Republike Srpske ne rade svoj posao. Mi smo se do sada obraćali inspekciji, Poreskoj upravi Republike Srpske (Zori Vidović), tri puta bili kod ministra industrije i rudarstva RS Petra Đokića, ali sve bez rezultata. Svi oni ili se ogluše ili se postave na stranu poslodavca.
Ne tražimo da nam vjerujete, već da preko kontrolnih organa provjerite istinitost svega navedenog.

Mi se još jedino nadamo u Vašu pomoć. Vjerujemo da Vi niste upoznati sa svim ovim navedenim i vjerujemo da Vi, koji ste istinski borac za Republiku Srpsku nećete dozvoliti ovakvo ponašanje ni jednom poslodavcu.

Još jednom Vas molimo da primite predstavnike našeg sindikalnog odbora u što hitnijem roku, kako bi zajednički iznašli rješenje naše agonije.
Ukoliko ne primite naše predstavnike, mi ćemo biti prinuđeni izaći na proteste, jer drugog rješenja nemamo”.

TV K3

Preporučujemo