Home GRADOVIDerventa PU Doboj: U toku akcija „Pojas i sigurnosne sjedalice za djecu“

PU Doboj: U toku akcija „Pojas i sigurnosne sjedalice za djecu“

by Dejan B.

Policijski službenici Policijske uprave Doboj danas i sutra na području naše Uprave provode pojačanu kontrolu saobraćaja sa akcentom na korišćenje bezbjednosnog pojasa i sjedalica za djecu.

​Bezbjednosni pojas je jedan od bitnijih elemenata pasivne zaštite u vozilima i u značajnijoj mjeri utiče na smanjenje broja i težinu zadobijenih povreda vozača i putnika.
​U skladu sa Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisano je da u putničkom automobilu na zadnjem sjedištu vozač smije prevoziti dijete mlađe od 5 godina isključivo u sigurnosnoj sjedalici koja je za sjedište pričvršćena pomoću sigurnosnog pojasa u tru tačke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu. Djeca od 5 do 12 godina prevoze se na zadnjem sjedištu na posebnom podmetaču prilagođenom njihovoj visini koji omogućava upotrebu sigurnosnog pojasa.

​Propisana kazna za nekorišćenje bezbjednosnog pojasa za vozače, suvozače i putnike u vozilu iznosi 100,00 KM dok se vozaču za prevoženje djece u vozilima bez sigurnosnih sjedalica izriče novčana kazna u iznosu od 40,00 KM.

Ovom prilikom napominjemo da će policijski službenici Policijske uprave Doboj, u okviru kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske „Vozi oprezno, putuj bezbjedno“, tokom mjeseca jula i avgusta provoditi niz preventivnih i represivnih aktivnosti, sa ciljem povećanja bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju.

Apelujemo na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise, prilagode brzinu uslovima na putu, ne započinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, te da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju.

Preporučujemo