Home GRADOVIDerventa Proslavljen Sveti Sava, praznik utemeljivača srpske crkve i škole

Proslavljen Sveti Sava, praznik utemeljivača srpske crkve i škole

by Dejan B.

Derventske osnovne i srednje škole proslavile su Savindan, ove godine skromnije nego prošlih godina zbog epidemiološke situacije. Slavski obred služio je sveštenik Siniša Maksimović, a obredu i lomljenju slavskog kolača prisustvovali su direktori škola i manji broj nastavnika i učenika.

U školama je dio nastave bio posvećen prvom srpskom prosvjetitelju i arhiepiskopu Svetom Savi koji je jedinstvena i neponovljiva ličnost i koji je sa svojim ocem dao ogroman doprinos da srpski narod postavi temelje svoje državnosti. Smatra se začetnikom srpske srednjovjekovne književnosti pa samim tim i zaštitnikom prosvjetnih ustanova. Praznik Svetog Save šalje nam poruku jedinstva srpskog naroda jer samo u miru i slozi poštujući jedni druge možemo imati svijetlu i srećnu budućnost.

Tradicionalni slavski obred u čast prvog srpskog prosvjetitelja upriličen je u Stručnoj i tehničkoj školi ,u kojoj su učenici podsjetili na značaj svetosavlja u prosvjeti. Direktor škole Branka Jović je u prigodnoj besjedi povodom Savindana istakla da zbog veličine Savinih djela i svega što je dao srpskom narodu i za što se zalagao,svaki Srbin nosi nešto njegovo u sebi te ga upravo zbog toga trebamo slaviti i veličati njegov lik i djelo.

Slavski obredi održani su i u Srednjoškolskom centru „Mihajlo Pupin“ te osnovnim školama „19.april“, „Đorđo Panzalović“ u Osinji i „Todor Dokić“ u Kalenderovcima.

 

Preporučujemo