Home GRADOVIDerventa Promovisana knjiga “Putovanje jedne duge”

Promovisana knjiga “Putovanje jedne duge”

by admin

U Centru za kulturu promovisana je knjiga “Putovanje jedne duge” Silvana Fere iz italijanskog grada Pinerola, počasnog građanina opštine Derventa i vođe humanitarne grupe “Arkobaleno”.

Fera je u izjavi novinarima rekao da je knjiga nastala da bi ispričala jednu dugu priču o putovanjima po bivšoj Jugoslaviji, posebno na području Dervente, u koju je došao prvi put 1997. godine. Knjiga opisuje i pomaganje grupe “Arkobaleno” brojnim ustanovama, institucijama i pojedincima.

“U Derventu nije bilo lako doći 1997. godine. Putovanje je trajalo 48 sati. Kada sam došao sreo sam divne ljude i lijep prijem, i odmah sam znao da ću se ponovo vratiti”, rekao je sinoć Fera.

On dodaje da su pomogli OŠ “Nikola Tesla” u opremanju školskim materijalom, zatim izgradnju škole u Maloj Sočanici, Obdanište “Trol”, Udruženje “Sunce”, akciju nabavke psa vodiča za Violetu Pećić, nastavnicu Muzičke kulture u školi za slijepu i slabovidu djecu “Budućnost” iz Dervente i niz drugih humanitarnih akcija.

“Vjerujem u prijateljstva i u ovoj narod. Želio sam da napišem knjigu da buduće generacije imaju uvid u ono što smo radili kao grupa “Arkobaleno” što u prevodu znači duga. To je dnevnik putovanja, druženja, pomaganja i uspostavljanja prijateljstva, kaže sedamdesetdvogodišnji Fera.

Milorad Divnić iz Dervente bio je na čelu OŠ “Nikola Tesla” kada je uspostavljena saradnja i dopremljena prva pomoć od Humanitarne grupe “Arkobaleno”.

“To su veliki ljudi sa velikim srcem. Dobili smo moralnu i materijalnu podršku, jer je škola tokom rata pretrpjela veliku štetu i ostali smo bez ičega”, prisjeća se Divnić.

On dodaje da su pomogli u obnovi školskog inventara, donijeli novac za kupovinu školskih lektira za formiranje biblioteke, zatim učestvovali u finansiranju gradnje škole u Maloj Sočanici, te obezbijedili mnoge druge donacije i pomoć.

Sinoćnoj promociji prisustvovao je načelnik opštine Derventa Milorad Simić, te predstavnici delegacija grada Pinerolo, sa kojim lokalna zajednica ima potpisano bratimljenje, predstavnici institucija, ustanova i drugi pojedinci kojima je humanitarna grupa “Arkobaleno” pomogla i znatan broj građana.

SRNA

Preporučujemo