Home GRADOVIPrnjavor Prnjavor: Stanje akumulacije normalno, biće formirana upravljačka služba jezera

Prnjavor: Stanje akumulacije normalno, biće formirana upravljačka služba jezera

by Dejan B.

U Prnjavoru je juče dogovoreno da bude formirana upravljačka služba za jezero Drenova, koju će finansirati opštine Prnjavor i Derventa, te preduzeće “Vode Srpske”.

Ovo je dogovoreno na sastanku načelnika Odjeljenja za upravljanje vodama preduzeća “Vode Srpske” Ozrena Đurića sa rukovodstvom opštine Prnjavor, a sastanku su prisustvovali i predstavnici prnjavorskog Sportskog ribolovnog društva “Ukrinski cvijet”, preduzeća “Ćorić denart”, koje upravlja Mini-hidroelektranom “Drenova”, te prnjavorskog “Vodovoda” i Civilne zaštite opštine Prnjavor.

“Trenutno povećanje vodostaja na akumulacionom jezeru Drenova u opštini Prnjavor normalan je fizički proces koji će i dalje biti prisutan, koji ni u jednom momentu nije ugrozio stabilnost brane ili povećao rizik od poplava”, rekao je Đurić poslije sastanka koji je sazvan nakon što su ribolovci prijavili da je vodostaj povišen.

On je na konferenciji za novinare naveo da su brana i akumulacija jezera Drenova među najvažnijim objektima u zaštiti od poplava.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš izjavio je da će opština Prnjavor sa preduzećem “Vode Srpske”, prnjavorskim Komunalnim preduzećem “Vodovod” i opštinom Derventa u narednih desetak dana definisati sve uslove sporazuma koji će predvidjeti osnivanje upravljačko-zaštitne službe akumulacionog jezera Drenova.

“Generalni zaključak sastanka je da jezero i brana moraju ostati u domenu za šta su prvobitno izgrađeni, a to je zaštita od poplava područja ispod brane i vodozahvat za opštinu Prnjavor”, rekao je Tomaš.

On je dodao će stručne službe preduzeća “Vode Srpske” dati smjernice za dalje funkcionisanje jezera.

Današnjem sastanku u Prnjavoru prisustvovali su i predstavnici Sportskog ribolovnog društva “Ukrinski cvijet” iz Prnjavora, preduzeća “Ćorić denart” koje upravlja Mini-hidroelektranom “Drenova”, prnjavorskog preduzeća “Vodovod” i Civilne zaštite opštine Prnjavor.

SRNA

Preporučujemo