Home GRADOVIDerventa “PRLjAČA 2022” OKUPLjA U DERVENTI PJESNIKE IZ REGIONA

“PRLjAČA 2022” OKUPLjA U DERVENTI PJESNIKE IZ REGIONA

by Dejan

Gojko Mandić iz Banja Luke sa pjesmom “Šta sve rijeka ima” pobjednik je nagradnog konkursa za izbor najbolje pjesme posvećene ljepotama voda, a povodom 21. Međunarodnih ilindanskih pjesničkih susreta “Prljača 2022”.

Na nagradni konkurs, u organizaciji Srpskog književnog kluba “Vihor” iz Dervente, stiglo je 76 radova iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Njemačke i Švajcarske.

Pobjednik u kategoriji šaljiva pjesma je Evita Bojkovac iz Dervente sa pjesmom “Sporazum ”, a u kategoriji “Ukrinski cvijet” Vesna Marković iz Dervente sa pjesmom “Kratko veselje ”.

Pohvaljene su pjesme Ane Stajkova – Ivanova iz Bugarske, Borislava Nagradića iz Batajnice, Dragiše Cetića iz Gacka, dr Mirjane Milankov i Cvijetina Lobožinskog iz Novog Sada, te pjesnika Slavka Pokrajca, Igora Miloševića, Radojke Adamović, Gorice Krstović iz Dervente i Slava Stanojević iz Teslića.

Srpski književni klub “Vihor” organizator je i međunarodne manifestacije “Prljača 2022”, koja će biti održana 6. avgusta u Derventi u Centru za kulturu.

Generalni pokrovitelj održavanja manifestacije je grad Derventa- gradonačelnik Milorad Simić, a sufinansiranje projekta prvi put je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture Vlade Republike Srpske.

“Značaj manifestacije je višestruk i prelazi okvire lokalnog karaktera, a osim promocije u oblasti kulture značajan je doprinos i promociji turističkih potencijala grada. Na manifestaciji će biti promovisan zbornik, koji sadrži sve pjesme koje su na nagradni konkurs dostavili pjesnici iz mnogih država. Učešće na manifestaciji i objava radova u zborniku se ne plaća” saopšteno je iz Kluba.

U zvaničnom programu nastupiće članovi SKD”Prosvjeta”, Pododbor Slatina/ Hravatska/, a učešće su potvrdili i predstavnici Zavičajnog udruženja Srba “Korijeni” Sombor, Saveza srpskih književnika Slovenije i Udruženja evrospke akademije srpskih nauka i umjetnosti iz Ljubaljne.

Posavske novosti

Preporučujemo