Home GRADOVIDerventa Prijedlog da objekat OŠ “Nikola Tesla” bude adaptiran

Prijedlog da objekat OŠ “Nikola Tesla” bude adaptiran

by Dejan B.

Osnovna škola /OŠ/ “Nikola Tesla” u Derventi, koja je oštećena u zemljotresu, trebala bi da bude adaptirana i ponovo bezbjedna za odvijanje nastavnog procesa, jedan je od zaključaka današnjeg sastanka koji je održan u prostorijama lokalne zajednice.

Sastanku su prisustvovali načelnik opštine Milorad Simić, direktor OŠ “Nikola Tesla” LJubiša Đurić, pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Nataša Cvijanović, predstavnici Republičke direkcije za obnovu i izgradnju, kao i predsjednik Aktiva direktora škola dobojske regije Elvira Miljić.

Simić je nakon sastanka izjavio novinarima da Derventa nema priliku da gradi novu školu, s obzirom na to da ne postoji dobar lokalitet koji će pogodovati dijelu stanovnika čija djeca idu u ovu školu.

“Razmatrali smo sve opcije i mišljenja i odlučili da je najoptimalnije rješenje adaptacija postojeće zgrade škole. Mi ćemo svoj stav u narednih nekoliko dana poslati Ministarstvu i Republičkoj direkciji za obnovu i izgradnju u pravcu izrade dokumentacije za adaptaciju, kao i za način finansiranja, oko čega su se i pomoćnik ministra i predstavnici Republičke direkcije saglasili”, rekao je Simić.

Đurić je obrazložio trenutnu organizaciju nastave, kao i jedan od osnovih problema takvog načina izvođenja.

“Učenici trenutno nastavu pohađaju u tri ustanove i to u `19 april`, gdje nastavu pohađaju prvačići, dok učenici od drugog do devetog razreda časove imaju u Srednjoškolskom centru, a specijalno odjeljenje naše škole nastavu sluša u prostorijama Centra za djecu sa smetnjama u razvoju “`Budućnost`”, rekao je Đurić.

On je pojasnio da je sama organizacija nastave bazirana na drugu smjenu, to jeste, učenici časove imaju do 19.30 časova.

“I djeca i roditelji, ali i nastavnici, su u nezavidnom i teškom položaju, te smo ovim sastankom dogovorili prve korake u smjeru rješavanja ovog problema”, rekao je Đurić.

SRNA

Preporučujemo